Madrid

El govern diu que va ser la policia la que va deixar entrar Haidar a Espanya

El govern ha assegurat que la decisió de permetre el viatge a Lanzarote de l'activista sahrauí Aminatu Haidar, després de ser expulsada del Marroc, es va prendre "en l'àmbit de les autoritats de la policia de fronteres ", tenint en compte que té permís de residència legal a Espanya. Zapatero ha dit que "no hi ha cap autoritat política en el dia a dia dedicada a concedir o denegar una autorització, ja que això li correspon a les autoritats administratives que tenen encomanada aquesta gestió".

Actualitzat
Preguntat per la procedència de l'autorització perquè l'activista sahrauí entrés a Espanya sense passaport, ha explicat que ho va fer d'acord amb la llei, perquè té un permís de residència per raons humanitàries. Una idea en què ha abundat la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, que ha subratllat que Haidar "té permís de residència legal a Espanya per raons humanitàries". De la Vega també ha donat més detalls sobre la seva entrada a Espanya i ha assegurat que la decisió es va adoptar "en l'àmbit de les autoritats de la policia de fronteres".

El Sindicat Unificat de Policia (SUP), majoritari en la Policia Nacional, ha rebutjat la versió del govern i ha lamentat que l'executiu pretengui ara responsabilitzar els agents de l'incident diplomàtic. "No permetrem que se'ns culpi d'un problema que és estrictament de caràcter polític", ha advertit el secretari de Comunicació del SUP, José María Benito.

Sobre aquest assumpte, haurà de respondre la setmana que ve al Congrés el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè el PP preguntarà per la identitat de la persona que "va donar l'ordre" de deixar entrar l'activista sahrauí "de forma irregular" a territori espanyol, en no tenir passaport.

Haidar, que porta 26 dies en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote per demanar que el Marroc permeti la seva tornada a El Aaiun, confia que "aviat" es desbloquegi l'assumpte i pugui tornar a casa per retrobar-se amb els seus fills i família.
Mentrestant, el govern continua desenvolupant gestions diplomàtiques que permetin a l'activista sahrauí tornar en uns dies a la capital del Sàhara Occidental. I augmenta la pressió internacional, també per part dels Estats Units, per trobar una sortida per a Haidar.

En relació amb la salut de Haidar, De la Vega ha remarcat que el govern no descarta adoptar totes les mesures que la llei "ofereix" per preservar la seva salut i la seva vida, amb l'objectiu prioritari d'impedir que s'arribi a una "situació límit". La vicepresidenta també ha garantit que "el compromís d'Espanya en relació amb el conflicte del Sàhara és total i absolut" i ha apostat pel dret d'autodeterminació, en el marc de les disposicions de les Nacions Unides.

Pel que fa a la possibilitat que el rei Joan Carles intervingui en l'assumpte, donada la seva amistat amb el monarca alauita, tant Zapatero com De la Vega han tornat a deixar clar que les decisions de política exterior corresponen al govern.  Zapatero ha demanat "responsabilitat" a l'hora de decidir que el rei intervingui en un assumpte de relacions exteriors i ha fet notar que s'ha d'actuar amb prudència davant el fet que Joan Carles pugui assumir una tasca concreta en l'àmbit de les relacions exteriors i que s'ha de "preservar" aquesta figura.

Després de les crítiques del Partit Popular per la imatge que pot estar donant Espanya, el vicepresident tercer, Manuel Chaves, ha sostingut que la posició del país "s'enforteix" i "es prestigia precisament per tractar de solucionar un problema que no és seu, que no ha causat ni ha provocat una decisió del govern d'Espanya, sinó un altre govern".
Anar al contingut