Port-au-Prince

El govern d'Haití comptabilitza més de 200.000 morts a causa del terratrèmol

El govern d'Haití ha comptabilitzat més de 200.000 morts en el terratrèmol de més de set graus a l'escala de Richter que va assolar el país. Aquesta xifra, anunciada pel primer ministre d'Haití, Jean Max Bellerive, seria superior perquè no inclou els cossos que encara resten sota la runa ni aquelles persones que han estat enterrades pels seus familiars. Bellerive ha culpat les ONG dels problemes en la distribució de l'ajuda humanitària.

Actualitzat
El principal problema és, segons ha explicat el primer ministre, que l'ajuda humanitària passa per les organitzacions en comptes de passar al govern i que sigui aquest el que la distribueixi. Això ha ocasionat nombrosos contratemps perquè "moltes de les ONG no estaven preparades per fer-ho".

Un segon problema és que els damnificats pel terratrèmol es confonen amb altres persones que ja vivien abans en una situació de precarietat i això dificulta el repartiment i crea "tensions".

Jean Max Bellerive ha denunciat també que les ONG "es barallaven entre elles mateixes" per la gestió dels recursos i, com a conseqüència d'això, ara hi ha "discussions extremadament difícils" entre el govern, els proveïdors de fons i aquestes organitzacions.

El primer ministre ha explicat que les prioritats passen ara per aconseguir combustible, coordinar l'atenció als ferits que hi ha encara als hospitals, recuperar l'activitat comercial i organitzar millor l'ajuda internacional.

Davant la situació que viu el país, el govern ha plantejat al Senat la necessitat de canviar l'estructura de l'executiu per poder afrontar millor la crisi humanitària i econòmica ocasionada arran del terratrèmol.

Anar al contingut