El conseller d'Agricultura es queixa de les poques ajudes europees als pagesos catalans.
El conseller d'Agricultura es queixa de les poques ajudes europees als pagesos catalans.
Barcelona

El govern denuncia que els pagesos catalans reben la meitat dels ajuts que els de la resta de l'Estat

Durant el ple sobre agricultura, Artur Mas ha acusat Madrid de reduir l'aportació econòmica a Catalunya en un 74%

RedaccióActualitzat

El govern es queixa que l'executiu de Mariano Rajoy ha retallat notablement els diners destinats al sector agrari de casa nostra i que Europa aporta menys diners als pagesos catalans que als de la resta de l'Estat. Concretament, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que "no pot ser que un pagès català rebi la meitat que un de la resta de l'estat espanyol o un terç del que rep un pagès alemany" en relació amb els ajuts directes de la PAC, la Política Agrària Comuna. Pelegrí s'ha sumat d'aquesta manera a la denúncia feta pel president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs del començament del debat monogràfic sobre agricultura que ha tingut lloc aquest dimecres al Parlament.

Pelegrí ha defensat el desenvolupament rural, la innovació, la internacionalització i el reforç de l'autogovern per afavorir la competitivitat. També ha anunciat una modificació de la llei per permetre la reconversió en sòl agrari d'aquells terrenys forestals descuidats per l'abandonament rural.

Abans que el conseller ha intervingut Artur Mas, que ha assenyalat que el govern espanyol ha reduït la seva aportació econòmica en un 74%, i que està duent a terme un procés de recentralització d'unes competències que tenen les autonomies. Artur Mas ha reivindicat l'esforç pressupostari que està fent i farà el seu govern en el període 2014-2020, en contrast amb l'executiu de Rajoy.

L'oposició: renda garantida, responsabilitat i la llet de marca francesa

Des dels socialistes catalans s'ha proposat al govern que garanteixi una renda als pagesos perquè en els últims 10 anys ha baixat un 29%. Durant el ple, el diputat del PSC Òscar Ordeig ha defensat que es fixi una renda garantida per als pagesos, que mantingui el seu poder adquisitiu, o bé perquè l'administració controli els preus del sector perquè siguin "justos". Per fer-ho, reclamen al govern que eixugui els deutes amb el món agrari, faciliti el crèdit als emprenedors i acabi amb les retallades en la conselleria d'Agricultura.

El PPC ha retret al govern de Mas que no assumeixi responsabilitats en matèria agrària tot i tenir "competències exclusives". La diputada popular Dolors López reclama al president de la Generalitat que "no posi en perill" les ajudes de la PAC amb la independència de Catalunya.

Des d'ICV-EUiA, Sara Vilà ha demanat una "reflexió conjunta" sobre l'agricultura de regadiu. "Ens hem de preguntar què coi estem fent amb el Segarra-Garrigues", ha afirmat, a més de denunciar el "sobrecost" i "manca de transparència" de l'obra. La diputada ecosocialista ha apostat pel consum de productes de proximitat i s'ha queixat que el Parlament sigui incongruent i a la cafeteria de la cambra se serveixi llet gallega de la marca francesa Président. 

Per part de C's, Matías Alonso ha reclamat que s'impulsi una mesa a favor d'un "equilibri de preus" i ha demanat que es lluiti contra els que venen per sota de preu de cost. Alonso ha retret als governs espanyol i català que no treballin conjuntament per potenciar el sector. 

La CUP ha retret a CiU que doni totes les culpes a Madrid. El diputat David Fernàndez ha acusat el govern de "no afrontar" els problemes del sector com ara "el seu progressiu empobriment, enveillment i també la despoblació", perquè el 80% dels catalans viu en zones urbanes. Fernàndez ha carregat contra els intermediaris que provoquen que "als pagesos se'ls pagui poc pels seus productes i que els consumidors paguin molt".

El debat d'aquest dimecres sobre agricultura ha estat un ple específic pactat pel govern i Esquerra l'abril del 2013 per potenciar el sector i revisar els acords que ja es van adoptar en un ple sobre aquesta qüestió que la Cambra va fer el 2010. Precisament, l'oposició ha coincidit a criticar que moltes de les mesures acordades hagin quedat en l'oblit. 

Els pagesos volen concreció

Per la seva part, els pagesos han trobat a faltar propostes concretes en el debat. El coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, ha demanat "concreció" al conseller i confia que n'hi hagi divendres, quan es votaran les conclusions del ple.

Les principals reclamacions del sector que fixa Unió de Pagesos són el pagament dels deutes del govern -sobretot, per les expropiacions-, el control i sanció de les vendes per sota del preu de cost i la creació d'una banca pública per facilitar el finançament del món agrari. 

Coincidint amb el debat, desenes de pagesos s'han concentrat a les portes del Parlament per protestar contra la retallada pressupostària del sector i la manca de finançament públic.  

La sessió d'aquest dimecres s'ha destinat íntegrament a la política agrària i la sessió de control a Mas i el govern s'ha desplaçat a dijous, quan també es debatran la majoria de mocions i interpel·lacions. Aquest és el tercer debat monogràfic de la legislatura, després del que es va fer el juliol de l'any passat sobre la situació de la joventut i el del març dedicat a l'increment de la pobresa i les desigualtats a Catalunya.

Anar al contingut