El govern denuncia al jutjat la Guàrdia Civil pels interrogatoris pel referèndum

La Generalitat denuncia la Guàrdia Civil per cinc delictes, com violació de drets, obstrucció a la justícia o usurpació

RedaccióActualitzat

El govern ha presentat aquest matí una denúncia al jutjat de guàrdia en relació amb els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs i treballadors públics de la Generalitat.

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha fet pública la denúncia via Twitter:


En el text es pot veure com la Generalitat dirigeix la denúncia contra uns agents de la Guàrdia Civil en concret, que són els que haurien fet els interrogatoris. A més, afegeix, també es dirigeix contra "qualsevol persona" que hagi "col·laborat de forma activa i conscient en els fets.

 

Els cinc possibles delictes

En concret, la Generalitat denuncia cinc delictes en l'actuació dels agents de la Guàrdia Civil:

- Obstrucció de la Justícia perquè els agents, segons la Generalitat, "haurien intentat influir en la declaració dels testimonis acusant-los insistentment durant l'interrogatori de mentir i dels greus perjudicis que els podria comportar, a l'hora que haurien mantingut una actitud agressiva, contundent i de pressió".

- Usurpació d'atribucions: consideren que els agents s'haurien "autoatribuït davant els declarants la condició de comissionats del titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, quan no estaven actuant a sol·licitud d'aquest"

- Falsedat en document oficial per motius similars al punt anterior

- Violació de secrets, perquè "malgrat que les diligències prèvies ordenades pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona han estat declarades secretes, certs mitjans de comunicació han tingut coneixement de la citació i el motiu pel qual havien de declarar els testimonis, i fins i tot que havien estat declarats investigats".

- Violació dels drets individuals, perquè els agents "haurien violat el dret fonamental a la defensa a l'endarrerir l'atorgament de la condició d'investigat i impedir-los el ple exercici del dret de defensa des d'un primer moment"

 

Indefensió dels interrogats

Entre altres punts, el govern es queixa de la indefensió dels interrogats. El vicepresident Oriol Junqueras diu que els testimonis i investigats se sotmeten a "xous públics" mentre el jutge manté el cas sota secret de sumari.

"És una situació profundament injusta que està absolutament fora de les bones pràctiques democràtiques de qualsevol país occidental i ens sembla que és molt important que tots siguem conscients de quina situació d'excepcionalitat ens imposen respecte el marc legal i respecte la protecció jurídica."

Aquesta setmana, la Guàrdia Civil ha interrogat sis alts càrrecs del govern pels preparatius del referèndum. Els dos últims van ser, aquest divendres, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la responsable de premsa d'Exteriors, Anna Molas. Volien saber qui va pagar i gestionar les webs sobre l'1 d'octubre i la campanya per crear un cens de catalans residents a l'estranger.

 

Els partits demanen explicacions

Des de la CUP, Quim Arrufat creu que és urgent respondre com a societat davant de l'actuació de la Guàrdia Civil.

"No pensem tolerar que vagin passant tot de representants polítics i socials del nostre poble per la Guàrdia Civil com si això fos un preestat d'excepció. Com si poguessin passejar-se tranquil·lament pel país citant a persones per la seva simple vinculació i compromís democràtic."

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, vol saber, diu, en quin context es fan aquests interrogatoris. Són declaracions a l'Agència Catalana de Notícies:

"M'agradaria molt saber en quin context s'estan produint aquestes investigacions. Si són investigacions que algun jutjat o algun fiscal ha ordenat o s'han desprès d'altres investigacions prèvies. M'agradaria saber amb quins termes i per què s'estan produint."

El PDeCAT i En Comú Podem han demanat que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, compareguin al Congrés i al Senat per donar explicacions sobre aquests interrogatoris de la Guàrdia Civil. I la CUP ha convocat per dilluns una concentració de protesta davant la caserna de la Travessera de Gràcia de Barcelona, que és on van a declarar els testimonis.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut