uns joves a l'estand de l'Exèrcit
Estands de l'exèrcit
Lleida

El govern demana que no hi hagi l'exèrcit a la Fira de Lleida de Formació i Treball

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha defensat la presència dels militars a la fira perquè ''ofereixen feina'' als joves

RedaccióActualitzat

El govern ha enviat a través de la Direcció General de Joventut i la seva directora, Marta Vilalta, una carta a Fira de Lleida per demanar que no hi hagi presència de l'exèrcit espanyol en la pròxima edició de la Fira F&T (Formació i Treball). Aquesta fira es fa a l'abril i ha comptat amb un estand de l'exèrcit des dels seus inicis.

La carta apel·la a la moció 55/XI aprovada pel Parlament el 21 de juliol de 2016 Catalunya Desmilitaritzada, on, entre altres, s'insta a evitar la presència de l'exèrcit als centres educatius i formatius així com en espais educatius i promocionals, com ara el Saló de l'Ensenyament, el Saló de la Infància de Barcelona o l'Expo Jove de Girona.

Ros, el PPC i Ciutadans ho defensen

Responent a la portaveu del PPC al ple de la Paeria, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha defensat la presència dels militars a la fira perquè ''ofereixen feina" als joves, i s'ha mostrat convençut que hi tornaran a ser en la pròxima edició. Ros també ha volgut posar de manifest que a Lleida hi ha l'acadèmia militar de Talarn, al Pallars Jussà, i que quan corria el perill de tancament la major part de grups polítics en van defensar la continuïtat.

De la seva banda, el diputat de PPC per Lleida la Congrés, José Ignacio Llorens, ha qualificat ''d'inacceptables'' les ''pressions'' del govern a Fira de Lleida i ha considerat que l'exèrcit és una ''institució que té com a fi protegir el territori nacional i tots els seus habitants sense distincions''.

En la mateixa línia, Cs ha qualificat de ''vergonyós'' que el govern faci aquesta demanda a Fira de Lleida i ha remarcat que Lleida "deu molt a l'exèrcit perquè fins fa quatre dies estava salvant i ajudant els ciutadans que s'havien quedat atrapats per les fortes nevades, i el 2012 van salvar els veïns de la Vall d'Aran de les inundacions que van patir''.

Polèmica presència de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament

La Generalitat va anunciar aquest gener que presentaria "una queixa" a Fira de Barcelona en desacord per la presència de l'exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament d'aquest any, on, a més, la institució armada ha triplicat l'espai del seu estand. Així ho va explicar al ple del Parlament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va recordar que al setembre va enviar una carta a l'organisme expressant "la preocupació del Parlament" pel fet que els militars estiguessin presents a un saló de caràcter educatiu.

Dies abans, el Saló de l'Ensenyament de Barcelona va anunciar que concedirà en l'edició d'aquest any més espai per a l'estand de les Forces Armades, que participen en aquesta fira des de fa més de deu anys.

La polèmica també va envoltar l'edició de l'any passat, quan l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar als militars que "preferiríem que no hi hagués presència militar al Saló de l'Ensenyament". Colau va rebre una allau de crítiques per aquests fets.

 

Anar al contingut