Khartum

El govern del Sudan signa la pau amb els grups rebels de l'est del país

La pau arriba a l'est del Sudan. Després de mesos de negociació, el govern de Khartum ha signat un acord amb el Front de l'Est, que agrupa diversos moviments rebels d'aquesta zona del país. El pacte, retransmès en directe al Sudan, ha estat signat a Asmara, la capital d'Eritrea, ja que el govern d'aquest país ha afavorit les converses de pau entre Khartum i els rebels. D'aquesta manera s'oficialitza el final de l'activitat guerrillera, que ja portava uns quants anys en descens a la zona. L'acord, que arriba després de cinc mesos de negociacions, preveu, entre altres assumptes, la distribució del poder i els recursos naturals, un alto el foc, la derogació de l'estat d'emergència a l'est del país i el futur dels combatents.

Actualitzat

El text ha estat signat pel president sudanès, Omar Hassan al-Bashir, i Musa Mohamad Ahmad en representació del Front de l'Est. Ha comptat amb l'assistència del president d'Eritrea, Isaias Afworki, i del secretari general de la Lliga Àrab, Amro Musa.

Aquest acord de pau és el tercer que subscriu el govern de Khartum, d'orientació islamista, amb diferents grups rebels. Primer va signar amb l'Exèrcit Popular d'Alliberament del Sud, que va posar fi a 23 anys de guerra oberta, i després amb un grup de Darfur, tot i que aquest últim no ha estat respectat.

Amb l'acte de conciliació, també es posa fi a les tensions entre Khartum i Asmara, ja que el govern sudanès havia acusat amb freqüència l'eritreu de donar refugi als rebels de l'est.

Però malgrat la signatura d'aquest nou acord, el principal conflicte que afecta el Sudan, el de Darfur, segueix sense donar senyals de calmar-se. A més, el govern es nega en rodó a admetre tropes internacionals de l'ONU, oposant-se així a l'aplicació de la resolució 1706 del Consell de Seguretat i a les pressions creixents dels EUA. De fet, Al-Bashir ha declarat durant la cerimònia de signatura de l'acord amb els rebels de l'est que és un bon exemple de com és possible arribar a "la solució d'un problema".

Anar al contingut