Kinshasa

El govern del Congo i els grups rebels esperen firmar l'alto el foc aquest dimecres

Els grups armats rebels del Congo firmaran aquest dimecres "un compromís" per declarar un alto el foc immediat i procedir a una retirada progressiva sobre el terreny. L'acord estava previst per aquest dimarts, però unes divergències d'última hora han impedit segellar un pacte que s'està negociant des del 6 de gener. Aquest compromís posarà fi a diversos mesos d'enfrontaments continus entre l'exèrcit regular, els insurgents vinculats al cap rebel tutsi Laurent Nkunda, les milícies locals Mai-mai i els rebels hutus ruandesos del Kivu Nord, una província on hi ha uns 800.000 desplaçats per la guerra. L'acord d'alto el foc s'ha gestat en quinze dies de negociacions en la conferència de pau del Kivu i podria ser la base per a una pau duradora i per al desenvolupament de la zona.

Actualitzat

El document de compromís s'havia de firmar aquest dimarts durant la cerimònia oficial de tancament de la conferència de pau. Si finalment, aquest dimecres, es culmina un acord, l'ordre d'alto el foc la comunicaran per escrit els grups armats a les seves tropes respectives, amb còpia a la missió de l'ONU a la República Democràtica del Congo, la Monuc.

També està previst constituir una "comissió tècnica", sota els auspicis de la comunitat internacional, per determinar "les zones de retirada" de les tropes bel·ligerants, així com les zones "tampó" on seran desplegats els Cascos Blaus per garantir el respecte a l'alto el foc i la seguretat de les poblacions civils. El text de compromís preveu també l'inici del desarmament i el repatriament dels combatents estrangers.

Després de la firma d'aquest document, el govern del Congo es compromet a presentar un "projecte de llei d'amnistia per responsabilitats de guerra i insurreccionals". La llei d'amnistia exclourà, però, els crims de guerra i contra la humanitat.

Anar al contingut