Pla general de la Torre Nova de la colònia Cal Pons de Puig-reig, un edifici de finals del S.XIX. Imatge de l'11 d'abril del 2017. (Horitz…
Pla general de la Torre Nova de la colònia Cal Pons de Puig-reig, un edifici de finals del S.XIX. Imatge de l'11 d'abril del 2017. (Horitzontal)

El Govern declara bé cultural d'interès nacional la colònia Cal Pons de Puig-reig

Actualitzat

ACN Puig-reig.-Puig-reig és el municipi català amb més colònies industrials. En té un total de set, la majoria d'elles fora del nucli i en un estat de degradació força avançat. Això, segons ha explicat a l'ACN l'alcalde, Josep Maria Altarriba, significa un "greu problema" per a l'Ajuntament que, malgrat ser propietari d'un gran patrimoni, no té la forma de gestionar-lo ni de conservar-lo en les condicions que es mereix. Ara però, l'Ajuntament confia que la declaració d'una de les colònies del municipi, la de Cal Pons, com a bé cultural d'interès nacional serà "un pas endavant" que permetrà accedir a capital per a la seva conservació. L'alcalde ha explicat que, de manera urgent, són necessaris prop de 2 MEUR per aturar la degradació de la torre nova. La Colònia de Cal Pons és el tercer conjunt històric industrial que es reconeix a Catalunya, després de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló (Barcelona) i la Colònia Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló (Osona).

Fundada l'any 1875, la Colònia de Cal Pons de Puig-reig és, arquitectònica i urbanísticament, la colònia industrial més important del municipi. Compta amb un bosc i un jardí que envolta les dues torres neomedievalistes dels propietaris, el xalet del director, l'església neogòtica de Sant Josep, obra de l'arquitecte modernista Josep Torres i Argullol, la casa-convent i el teatre. A un nivell més inferior, i prop de la fàbrica, on hi havien arribat a treballar fins a 400 persones, hi ha 90 habitatges per als obrers i la zona de serveis. Actualment però, l'estat de conservació del conjunt no es bo. Especialment, el de la torre nova, que data del s.XIX, i el de l'església de Sant Josep, coneguda popularment com la Catedral del Llobregat. Els dos edificis estan en mal estat de conservació i, segons ha explicat l'Ajuntament, són necessaris més de 3 MEUR per tal d'aturar aquesta decadència. Per a l'alcalde del municipi, Josep Maria Altarriba, a diferència d'altres països, Catalunya mai ha valorat prou el seu patrimoni industrial i "ara es comença a veure que és una important font de turisme". En aquest sentit, el batlle confia que la declaració com a bé cultural d'interès nacional sigui "el primer pas" per començar a apostar per aquest tipus de patrimoni, que fins ara, segons ha explicat, ha estat considerat "de segona". De fet, Altarriba ha explicat que, per a Puig-reig, gestionar les set colònies tèxtils que hi ha al municipi és "el problema", ja que un ajuntament tan petit no pot fer front a la despesa que suposa la seva conservació. "A la fàbrica hi treballaven 400 persones i a la colònia hi teníem tots els serveis"En Jaume Serra va néixer a la colònia de Cal Pons i aquí hi ha viscut sempre. Segons ha explicat, era una "colònia molt dinàmica, on hi havia tots els serveis bàsics que proveïa el seu propietari, molta activitat, la gent hi treballava i es guanyava bé la vida, però amb els anys ha canviat molt, des que va tancar l'empresa, l'any 1995, hi ha hagut un daltabaix i la gent es va haver d'espavilar". El futur de la Colònia Pons L'alcalde ha explicat que el futur de la Colònia Pons de Puig-reig ha de passar per convertir l'equipament en un espai on la gent que hi viu ho pugui seguir fent "amb les condicions adequades, però també que es converteixi en un espai obert per tal que els ciutadans del municipi en puguin fer ús". "S'ha de convertir en un espai públic on tothom qui tingui una idea, la pugui desenvolupar aquí", ha explicat. ¿

Anar al contingut