Xinjiang

El govern de Xinjiang adverteix que castigarà els responsables dels aldarulls amb duresa

Urumchi, la capital de la regió de Xinjiang, continua sent el centre dels enfrontaments entre ciutadans musulmans d'ètnia uigur i xinesos d'ètnia han, però els aldarulls es van estenent cap a altres zones, sobretot, cap al centre de l'Àsia. Les protestes, que van començar diumenge, han deixat 1.434 detinguts, molts d'ells acusats d'homicidi, agressió, destrucció material i saqueig. El govern de Xinjiang ha qualificat els enfrontaments dels "pitjors des de la fundació de la Nova Xina, el 1949" i ha advertit que hi haurà "càstigs durs" per als responsables. Els aldarulls, que van començar diumenge, han deixat almenys 156 persones mortes i un miler de ferits.

Actualitzat
A mesura que passen les hores, s'intensifiquen els episodis de violència a Urumchi. La policia xinesa hi ha desplegat 20.000 agents extra i ha fet front a situacions molt tenses en punts com ara l'estació de trens, mercats i l'aeroport.

Alguns dels episodis han pogut ser ben explicats pels pocs periodistes que tenen permís per cobrir la informació en aquella zona. Segons aquestes informacions, els agents ha dispersat en les darreres hores 300 uigurs que han rodejat un grup de periodistes tot cridant per la llibertat dels seus familiars. Els uigurs denuncien que la policia ha detingut membres de la seva comunitat injustament i sense motiu aparent.

La policia, però, també ha actuat a la ciutat de Kashgar, a l'oest de la Xina. Els agents han dispersat un grup de 200 uigurs que s'havien concentrat dins de la principal mesquita de la ciutat.

Però els ciutadans d'ètnia han no s'estan de braços plegats. S'han armat amb bastons, barres de ferro i altres objectes contundents i han sortit al carrer cantant l'himne nacional xinès i marxes revolucionàries buscant uigurs, de qui es volen venjar.

Sense telèfon ni internet

La situació a Urumchi és cada vegada més tensa i el govern de Xinjiang vol que la revolta s'apagui al més aviat possible. És per això que, segons ha explicat el cap del Partit Comunista de Xina a Urumchi, s'han tallat les línies de telèfon fix i l'accés a internet.

L'ONG Reporters sense Fronteres ha denunciat aquest fet en considerar-lo un impediment "a la lliure circulació de la informació, fet que suposa una seriosa violació al dret de llibertat d'expressió".

Les autoritats de la zona atribueixen aquesta revolta a la líder uigur i candidata a Premi Nobel de la Pau, Rebiya Kadeer. Creuen que la va promoure a través d'internet.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut