Pla mig del regidor de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, en roda de premsa a l'Ajuntament, el 4 d'octubre de 2016 (hori…
Pla mig del regidor de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, en roda de premsa a l'Ajuntament, el 4 d'octubre de 2016 (horitzontal)

El govern de Vilanova assegura que les emissions de Grup Componentes Vilanova "estan dins la normativa"

Actualitzat

ACN Vilanova i la Geltrú.-El govern de Vilanova i la Geltrú s'ha defensat de les acusacions dels veïns de la fàbrica Grup Componentes Vilanova, que consideren que ha estat "poc contundent" en els controls d'emissions de la companyia. L'executiu ha assegurat aquest dimarts que els nivells d'emissió de so, olors i pols de la fàbrica estan "dins la normativa", segons constaten els controls mediambientals fets els darrers anys. Al mateix temps, el regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, ha remarcat que l'Ajuntament ha "estat actiu" en la supervisió d'aquesta fàbrica, malgrat les competències en el control mediambiental depenen de la Generalitat. "Hem anat més enllà" del que correspon al consistori, ha explicat, garantint que les dues administracions han intensificat el control sobre les emissions de l'empresa.

Arran de les queixes veïnals, l'Ajuntament ha explicat que durant el mes de setembre va contactar de nou amb la Direcció General de Qualitat ambiental per reforçar les mesures de control d'emissions de la fàbrica de Grup Componentes Vilanova. Fruit d'això, ha dit Llobet, la Generalitat va respondre que la companyia es troba en tràmits administratius per renovar la llicència ambiental degut a una ampliació del volum de producció. Per atorgar aquest nou permís i garantir que la companyia compleix tots els requisits en matèria de qualitat de l'aire, la Generalitat s'ha compromès a instal¿lar un captador de partícules de forma permanent, a destinar a la zona residencial propera a la fàbrica una unitat mòbil que analitzarà l'emissió de compostos i també ha avançat que requerirà a l'empresa que entregui un estudi d'olors."És evident que es tracta d'una empresa antiga, que es dedica a una activitat que no és innòcua, i hem de treballar per a què els incidents que provoca siguin mínims i que l'afectació al veïnat sigui nul¿la", ha admès el regidor Gerard Llobet. En aquest sentit, ha afirmat que l'Ajuntament està demanant a la Generalitat "que hi estigui a sobre" i que en l'atorgament de la nova llicència "s'exigeixin les mesures correctores que calguin per a què la convivència veïnal sigui el més òptima possible".Mentrestant, el control dels sorolls sí que és de competència municipal. Sobre aquesta qüestió, Gerard Llobet ha explicat que just la setmana passada es va fer el darrer estudi acústic, del qual encara no s'han obtingut els resultats. És una anàlisi que s'encarrega a Grup Componentes Vilanova a través d'una empresa acreditada. Davant les reticències que genera entre els veïns el fet que la fàbrica tingui coneixement d'estar sotmesa a un control puntual, Gerard Llobet ha fet una crida a la calma: "Quan tinguem l'informe, l'Ajuntament l'analitzarà i, si cal fer estudis paral¿lels, els demanarem". Pel que fa a l'advertiment fet pels veïns de dur l'empresa als tribunals i també l'alcaldessa Neus Lloveras per "prevaricació impròpia", considerant que l'Ajuntament no hauria vetllat per garantir el compliment dels volums de soroll, Gerard Llobet ha estat contundent: "No treballem sota amenaces". Així, ha assegurat que el govern "està treballant per fer complir la normativa i està demanant a la Generalitat que estigui sobre de l'empresa", alhora que ha destacat que també està fent de "mediador" entre la Direcció de Qualitat Ambiental, els veïns i la companyia. "Estem anant més enllà del que ens pertoca en el nostre àmbit", ha subratllat.

Anar al contingut