Tblisi

El govern de Tblisi denuncia l'entrada de tropes russes a Poti i el reforçament a Gori

Informacions contradictòries sobre la retirada de les tropes russes de Gori, la segona ciutat més important de Geòrgia. Fonts governamentals de Tbilisi afirmen que l'exèrcit rus continua a la ciutat i algunes fonts asseguren que s'hi han sentit explosions. A més, els militars russos també podrien haver tornat a la ciutat georgiana de Poti, situada al mar Negre, on l'alcalde ha denunciat que s'hi estan "destruint infraestructures militars i navals". La inestabilitat, doncs, continua a la zona, l'endemà que la presència de tancs russos a Gori ja provoqués un estira-i-arronsa dialèctic entre Moscou i Tbilisi i acusacions mútues d'incompliment de l'alto el foc.

Actualitzat

Situació de confusió a Geòrgia. Al matí les tropes russes haurien d'haver lliurat el control de Gori, ocupada per Rússia ahir, a la policia georgiana. Però, finalment, sembla que els russos han intensificat la incursió en aquesta ciutat estratègica propera a Ossètia del Sud. Fins i tot, des del Ministeri de l'Interior georgià afirmen que els russos han destruït infraestructures de Gori i de Poti, al mar Negre, port que les tropes russes han ocupat de nou.

Bones expectatives truncades

Les darreres informacions han capgirat les bones expectatives que s'havien obert a primera hora d'aquest dijous. Així, a l'inici del dia la televisió Rustavi-2 havia informat que una columna de policies georgians havien entrat a Gori i n'havien tornat a prendre el control.

De la mateixa manera, tot i que al matí els russos han abandonat el port estratègic de Poti, al mar Negre, més tard ha estat l'alcalde de la ciutat, Ivan Saguinadze, el que ha denunciat la destrucció de les seves "infraestructures militars i navals", segons ha dit ell mateix en declaracions a la radio estatal de Geòrgia des del lloc dels fets. La incipient retirada dels militars russos de Poti havia estat vista amb bons ulls per les autoritats de Geòrgia, ja que compta amb el principal port comercial de Geòrgia i amb una terminal petroliera. Poti és considerada estratègica, a més de pel seu port, per la seva situació geogràfica, 70 quilòmetres al sud d'Abkhàzia, la segona regió separatista georgiana, juntament amb Ossètia del Sud.

Acusacions creuades

Tot plegat després que en les últimes hores Geòrgia i Rússia s'han acusat mútuament d'haver incomplert l'alto el foc i les condicions imposades pel pla de pau. Les dues parts afirmaven que havien retirat les tropes, però alhora, els enviats especials de TV3 comprovaven sobre el terreny com els tancs russos entraven a la ciutat georgiana de Gori.

Les acusacions de Geòrgia van pujar de to, mentre Rússia va destruir instal·lacions militars abandonades pels georgians a la ciutat de Gori i va tallar la carretera que uneix aquesta ciutat amb la capital, Tbilisi. Mentrestant, Rússia va negar les accions i va assegurar que només es disposava a destruir armament georgià i que en cap cas pretenien obrir foc contra cap civil.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut