Són les lleis de comerç, serveis i fires, la de canvi climàtic i el decret llei de transport de viatgers
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, aquest divendres a Madrid
Madrid

El govern de Rajoy posarà tres recursos d'inconstitucionalitat més a lleis catalanes

Són les lleis de comerç, serveis i fires, la de canvi climàtic i el decret llei de transport de viatgers. També ha designat l'encarregat del 21D

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha donat via lliure al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per presentar tres recursos d'inconstitucionalitat a dues lleis i un decret llei del Parlament de Catalunya. Ho ha anunciat el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo:

"Així mateix el Consell de Ministres ha acordat sol·licitar al president del govern la interposició de tres recursos d'inconstitucionalitat contra lleis autonòmiques de Catalunya, concretament la llei de comerç, serveis i fires;  la llei del canvi climàtic i el decret llei de mesures urgents per l'ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a 9 places."

Tant la llei de comerç, serveis i firesla llei del canvi climàtic com el decret llei per a l'ordenació de transport de viatgers en vehicles petits, concebut per lluitar contra l'intrusisme en el sector del taxi, es van aprovar l'1 d'agost.

El Consell de Ministres també ha aprovat l'enviament al Tribunal Constitucional de dos recursos d'inconstitucionalitat més, en aquest cas a lleis del País Valencià.

El govern nomena l'encarregat del 21D

El Consell de Ministres també ha designat Juan Antonio Puigserver Martínez perquè gestioni les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. Per això Puigserver, que és secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, assumirà les funcions de la Secretaria General del Departament d'Interior i de l'àrea de processos electorals de la Vicepresidència de la Generalitat.

Llei hipotecària, concert basc i Catalunya

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, han acompanyat Méndez de Vigo en la roda de premsa. Ho han fet per exposar dues de les principals mesures aprovades aquest divendres: la reforma de la llei hipotecària i l'acord amb el govern basc sobre el concert econòmic d'Euskadi.

El torn de preguntes ha estat centrat sobretot en preguntes sobre la situació política a Catalunya. Les ha respost gairebé totes el mateix Méndez de Vigo, que ha negat que l'empresonament dels consellers del govern pugui condicionar les eleccions autonòmiques del 21 de desembre i ha desitjat que aquesta cita electoral "torni l'estabilitat a Catalunya." 

El portaveu, però, s'ha desmarcat d'aquesta decisió judicial, ha declinat comentar-la, només ha dit que el govern la respecta. També ha reiterat, una vegada més, que Espanya és "una democràcia madura", i que hi ha separació de poders efectiva.

No hi ha ordre de detenció contra Puigdemont encara

Durant l'exposició del contingut del consell de ministres, Méndez de Vigo ha donat per fet que la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional havia emès una ordre de detenció internacional contra Carles Puigdemont i els consellers que són amb ell a Bèlgica aquest dijous. Cap periodista ho ha preguntat durant la roda de premsa, i després el govern ha precisat que havia estat un error del ministre portaveu:

Anar al contingut