Luis Navajas, fiscal del Tribunal Suprem, assumirà la Fiscalia General de forma interina
Madrid

El govern de Rajoy ha de triar el que serà quart fiscal general en tres anys

El fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas assumirà de forma provisional les tasques de fiscal general de l'Estat

RedaccióActualitzat

La mort del fiscal general, José Manuel Maza, a l'Argentina a causa d'una infecció renal ha agafat per sorpresa l'executiu espanyol. Després de l'impacte inicial de la notícia, ara, el govern de Mariano Rajoy haurà de proposar un substitut al capdavant de la Fiscalia de l'Estat.

Jose Manuel Maza ha deixat sobre la taula casos d'alt voltatge polític, com les querelles contra el president de la Generalitat i els consellers cessats i els membres de la mesa del Parlament. Ell només va signar les querelles, però té un equip que continua amb la feina.

Hi havia prevista per aquesta setmana una reunió de Maza amb el seu equip i els fiscals del Suprem per tancar una posició respecte a la petició del TC de quedar-se amb totes les causes relacionades amb el procés.

La mort del fiscal general no hauria d'implicar modificacions en la tramitació de les causes perquè estan judicialitzades i es tracta de delictes públics. La única variació podria ser en l'escrit de qualificació final.

Luis Navajas, fiscal general interí

El fiscal general el nomena i cessa el rei, a proposta de l'executiu. El govern de Mariano Rajoy haurà de fer una proposta de possibles candidats que presentarà davant el Consell General del Poder Judicial i davant de la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. Intervenen, doncs, en el seu nomenament els tres poders de l'Estat.

El càrrec té una durada màxima de quatre anys no renovables.

De forma provisional, el fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas, de tendència més progressista que Maza, assumirà de forma interina les tasques de José Manuel Maza. Navajas va avisar el 5 d'octubre que "tot el pes de la llei caurà" i que "l'Estat de Dret respondrà amb proporcionalitat, tranquil·litat i sense pressa" sobre els que "hagin pogut infringir" la legalitat a Catalunya.

 

 

Quart fiscal en tres anys

L'executiu proposarà una sèrie de noms per substituir Maza i el Consell General del Poder Judicial i la comissió de Justícia del Congrés en podran valorar la idoneïtat. Els requisits per accedir al càrrec és ser un jurista de reconegut prestigi i haver exercit un mínim de 15 anys de professió.

El substitut del fiscal Maza serà el quart en només tres anys. La cadira de la fiscalia general l'havien ocupat abans de Maza, Consuelo Madrigal i Eduardo Torres-Dulce. Torres-Dulce va dimitir el 2014 després de les discrepàncies amb el govern Rajoy per la resposta al 9N i Consuelo Madrigal va ser rellevada per sorpresa també per decisió del govern del PP.

Un fiscal reprovat al Congrés

Jose Manuel Maza va ser nomenat fiscal general el 25 de novembre del 2016 pel ministre de Justícia, Rafael Català. En el moment del nomenament, Maza era magistrat, no fiscal. No portava, doncs, ni un any al càrrec.

En aquests dotze mesos, Maza ha estat la punta de llança del sistema judicial contra l'independentisme. Maza, el ministre Rafael Català i també el fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, van ser reprovats al maig al Congrés dels Diputats per haver afavorit i protegit a membres del Partit Popular investigats en causes judicials.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut