El gover portuguès anuncia més mesures d'austeritat.
El primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho. (Foto: EFE)
Lisboa

El govern de Portugal retallarà 1.300 milions d'euros per poder accedir a un nou tram del rescat

L'equivalent al 0,5% del producte interior brut. Tot plegat ha de servir per complir l'objectiu de dèficit i per suplir altres mesures d'austeritat que el Tribunal Constitucional del país ha tombat.

RedaccióActualitzat
Portugal anuncia noves retallades per fer front a la difícil situació econòmica en què es troba: seran 1.300 milions d'euros, l'equivalent al 0,5% del producte interior brut. 800 d'aquests milions sortiran directament dels serveis públics. "Hi haurà pressions sobre els seveis públics perquè tots tindran menys recursos del que estava previst en el pressupost del 2013", ha anunciat el ministre de la Presidència portuguès, Luis Marques Guedes, que ha parlat d'ajustos "en la despesa de personal, béns i serveis, i despesa corrent".

Pel que fa als 500 milions restants, el govern portuguès espera treure'ls de la "reprogramació" de fons europeus i projectes d'inversió de societats de capital públic i privat. Tot plegat ha de servir per complir l'objectiu de dèficit i per suplir altres mesures d'austeritat que el Tribunal Constitucional del país ha tombat.

A més, l'executiu portuguès ha avisat que això "no evitarà una reforma estructural de l'estat" per estalviar 4.000 milions d'euros anuals de manera permanents, uns diners que ja estan compromesos amb la troica. La decisió s'ha pres en un Consell de Ministres que s'ha allargat fins a la matinada. Falta per concretar, encara, quin import es retallarà en cada àrea. El govern portuguès ha d'exposar ara les noves mesures a l'oposició i als agents socials.

Si es tira endavant la nova retallada, el govern de Portugal assegura que podrà rebre un tram de 2.000 milions d'euros del rescat de 78.000 milions que es va acordar el 2011, i allargar els terminis per tornar els préstecs a la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.
Anar al contingut