Nairobi

El govern de Kènia i l'oposició intenten trobar una sortida a l'esclat de violència

Representants del govern de Mwai Kibaki i del partit de l'oposició de Raila Odinga s'han reunit amb la mediació de l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan. L'objectiu és intentar apropar posicions per trobar una solució a l'esclat de violència que viu el país des de la celebració d'eleccions presidencials el desembre passat i que ja hauria provocat gairebé un miler de morts. En les últimes hores, s'ha produït una nova escalada d'enfrontaments per l'assassinat a trets d'un diputat del partit de l'oposició a la porta del seu domicili.

Actualitzat

L'oposició ha fet una crida a la calma però, tot i això, la mort d'aquest parlamentari hauria desfermat nous enfrontaments a la capital del país, Nairobi. Centenars de partidaris han sortit als carrers per expressar la seva indignació pels fets. Segons diversos testimonis, als carrers s'hi poden veure persones assassinades a cops de matxet i mutilades o amb circumcisions forçades. Aquest tipus de mètodes recorden als del genocidi de Ruanda, l'any 1994. La policia ha hagut de carregar per controlar els enfrontaments.

La violència s'ha estès des de la capital a altres ciutats del país. Amb les primeres llums del dia, a Naivasha, a l'oest, els partidaris del president Mwai Kibaki, majoritàriament d'ètnia kikuiu, han sortit a la caça de partidaris de l'oposició, d'ètnia luo.

El motiu dels enfrontaments és la disconformitat pels resultats electorals però estan ressorgint antics retrets tribals, ètnics i comunitaris. Les ètnies que s'enfronten estan dividides des del moment en què Kènia va deixar de ser una colònia britànica. L'executiu britànic considera "alarmant" que ara "és evident que hi ha algú que, d'amagat, està organitzant aquesta violència". En un mes, el balanç és de 900 morts i més de 250.000 desplaçats.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut