Nairobi

El govern de Kènia, disposat a repetir les eleccions si així ho decideix el Tribunal Suprem

El govern de Kènia s'ha mostrat disposat a repetir les eleccions si així ho decideix el Tribunal Suprem. Un portaveu del govern ha dit que no estan tancats a qualsevol solució, sempre que sigui constitucional. L'oposició vol que el president, Mwai Kibaki, admeti la manipulació de les eleccions del 27 de desembre i el frau que assegura que hi va haver, i que, en conseqüència, convoqui noves eleccions. Kibaki té cada cop menys suport internacional, com ho demostren les declaracions del ministre francès d'Afers Estrangers, que ha considerat que els resultats de les urnes es van manipular.

Actualitzat
L'autoproclamat president de Kènia, Mwai Kibaki, està disposat a dialogar amb l'oposició si desapareix el clima de tensió, una cosa que de moment sembla difícil. L'oposició, però, respon que el responsable de les matances dels últims dies és el govern i que no hi haurà diàleg fins que no reconegui les irregularitats electorals. Per això han intentat tornar a sortir al carrer, però la policia ho ha tornat a impedir.

El fiscal general ha proposat investigar l'escrutini per confirmar el frau electoral denunciat pels observadors. La premsa cada dia n'aporta més proves. A pesar del caos, la democràcia keniana mostra que encara no està tocada de mort. A més, s'espera l'arribada a Kènia de la secretària d'Estat adjunta nord-americana, que intentarà fer de mitjancera entre el president, Mwai Kibaki, i el cap de l'oposició, Raila Odinga, que reclama que se celebrin unes noves eleccions d'aquí a tres mesos.

Continuen les matances

Mentrestant, les revenges i les contrarevenges s'estenen arreu del país: Kisumu, Mathare, Kibera... L'onada de violència que hi ha hagut al país arran de les eleccions ja ha provocat més de 350 morts i uns 100.000 desplaçats, segons la Creu Roja.

El líder de l'oposició, Raila Odinga, ha visitat un dipòsit de cadàvers de Nairobi, on s'amunteguen desenes de cossos. La majoria són de civils caiguts en enfrontaments entre simpatitzants dels dos principals partits polítics del país, i membres de les dues principals ètnies.

Odinga ha volgut veure amb els seus ulls allò que ell mateix, com a membre destacat de la classe política keniana, ha contribuït a crear. Així ho asseguren els partidaris del president Kibaki. El cas és que les matances més greus han passat als territoris dels luo, la tribu d'Odinga, i que la majoria de les víctimes són kikuius, com el president Kibaki.
Anar al contingut