L'Havana

El govern de Colòmbia i les FARC firmen l'acord de pau després de quatre anys de negociacions

L'acord se sotmetrà a referèndum el 2 d'octubre per validar-lo

RedaccióActualitzat

El govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) firmen el text definitiu de l'històric acord de pau després de quatre anys d'intenses negociacions a l'Havana, Cuba. Aquest dijous, el text arriba al Congrés de Colòmbia perquè es convoqui el referèndum que l'ha de validar, el 2 d'octubre. D'aquesta manera, es dóna per liquidat mig segle de conflicte, que ha deixat més de 200 mil morts i milions de víctimes.

L'acord l'integren punts que es basen en el desenvolupament agrari i rural, l'alto el foc i abandonament de les armes, la participació política, les drogues, les víctimes del conflicte i l'aplicació i verificació del consens. El pacte conclou que les FARC entregaran en sis mesos les armes a les Nacions Unides, que en supervisaran la desmobilització. El govern de Colòmbia també ha assegurat que no hi haurà impunitat: els guerrillers amb delictes seran jutjats i castigats.

Les FARC es podran incorporar a la vida política i convertir-se en un partit. A més, es farà una reforma rural per acabar amb la pobresa i els cultius de droga. I pel que fa a les víctimes dels conflictes, es crearà un sistema per la veritat, la justícia i la reparació dels afectats i també per la localització dels desapareguts.

"Avui comença el final del sofriment, el dolor i la tragèdia de la guerra. Avui, 24 d'agost de l'any 2016, podem dir que aquesta esperança nacional s'ha tornat realitat", ha manifestat el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos.

El cap negociador de les FARC, Luciano Marín Arango, conegut com "Iván Márquez", ha afegit que aquest acord conclou "la més bonica de totes les batalles: establir les bases de la pau i la convivència".

L'anunci oficial s'ha fet aquesta matinada des de l'Havana amb presència de les delegacions de pau, però la firma protocol·lària de l'acord tindrà lloc la setmana vinent a Bogotà, la capital de Colòmbia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut