L'Havana

El govern cubà retalla encara més la llibreta de racionament per donar oxigen a l'economia de l'illa

Els cubans començaran el 2011 amb noves retallades a la seva llibreta de racionament. A partir de l'1 de gener deixaran d'estar inclosos articles d'higiene com el sabó o el detergent, i s'hauran de pagar a preus fins a 20 vegades superiors. Una nova mesura d'austeritat amb què el govern de Raúl Castro pretén donar oxigen a la delicada economia. A aquesta iniciativa s'hi suma l'eliminació de l'impost pels diners que reben els cubans dels seus familiars dels Estats Units. D'aquesta manera, el règim castrista pretén reactivar l'economia del país i acabar amb la introducció de dòlars al mercat negre de l'illa.

Actualitzat
Fa uns mesos van ser les patates, els pèsols i els cigarrets els productes que el règim cubà va treure de la llibreta de racionament. A partir de l'1 de gener s'afegiran a la llista articles d'higiene com el sabó, la pasta de dents o el detergent.

Aquesta nova retallada respon a les mesures d'austeritat que està portant a terme el govern de Raúl Castro, que inverteix cada any més de 750 milions d'euros en aquestes ajudes per als productes bàsics. Una despesa que resulta insostenible per l'economia de l'illa. Amb un sou mitjà de 15 euros al mes, els cubans hauran de pagar pel sabó fins a 20 vegades més del que ho feien ara.

Cap a l'eliminació de la llibreta

La llibreta de racionament es va crear fa 50 anys, després de la revolució cubana per assegurar els aliments bàsics a la població davant l'embargament comercial imposat pels Estats Units. La idea del règim de Castro és anar eliminant la llibreta, que encara inclou l'arròs, el sucre, el cafè, el pollastre i el peix.

La mesura no ha agradat a molts cubans, que a principis de setmana rebien de manera favorable l'anunci del govern d'eliminar la penalització als cubans que reben dòlars dels seus familiars dels Estats Units. Això havia propiciat l'aparició d'un mercat negre dedicat a introduir dòlars a l'illa. El règim castrista espera així legalitzar els diners que entren a l'illa i reactivar l'economia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut