El govern creu que la fiscalia s'extralimita en assumir el control dels Mossos

La fiscalia considera que la llei de Forces i Cossos de Seguretat dona preferència a les forces de seguretat de l'Estat, i la Generalitat recorda que l'Estatut

RedaccióActualitzat

Debat jurídic, un cop més, al voltant de la interpretació de les lleis. En aquest cas a propòsit de a qui correspon, en última instància, el control dels Mossos d'Esquadra.

El govern espanyol ha comunicat la seva intenció d'assumir el control de la policia catalana. Per fer-ho, es basa en l'article 46 de la Llei Orgànica 2/1986 de Forces i Cossos de Seguretat, que estableix que "si en una actuació concreta concorren simultàniament membres o unitats de les forces de seguretat de l'Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els primers els que assumiran la direcció de l'operació".

Des de la Generalitat, en canvi, es considera que aquesta decisió vulnera, precisament, l'esmentada llei orgànica, i també l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Concretament l'article 164.2, que afirma que "Correspon a la Generalitat el comandament suprem de la Policia de la Generalitat -Mossos d'Esquadra- i la coordinació de l'actuació de les policies locals."

Arran d'aquesta discrepància, la Generalitat està valorant impugnar aquesta instrucció davant de la Fiscalia i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i també presentar un incident competencial davant del Tribunal Constitucional.

En qualsevol cas -i més enllà d'aquestes accions legals- la resposta definitiva a l'ordre del fiscal que el Ministeri de l'Interior assumeixi el control dels Mossos arribarà dilluns que ve. Serà en una nova reunió de coordinació entre els cossos policials convocada per la fiscalia, en la qual el govern presentarà un informe elaborat pels serveis jurídics de la Generalitat. Una resposta que serà, previsiblement, de rebuig de l'ordre del fiscal.

En aquest sentit, cal recordar que el conseller d'Interior, Joaquim Forn, en una declaració institucional feta avui, ja ha assegurat que els Mossos d'Esquadra, a través del major Trapero, han expressat "la voluntat del cos de no acceptar la coordinació del representant de l'Estat espanyol" amb la resta de forces de seguretat.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut