Un votant introduint el vot en una urna
Un votant introduint el vot en una urna
Barcelona

El govern comprarà 8.000 urnes per fer el referèndum

Oriol Junqueras, a Nova York, ha afirmat que el govern "està conjurat" per fer el referèndum, mentre que Ciutadans diu que l'Estat té "sistemes" per impedir la compra de les urnes

RedaccióActualitzat

Pas important i compromís del govern amb el referèndum. El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, s'han posat d'acord per tirar endavant "conjuntament" els preparatius del referèndum d'independència, segons ha pogut saber TV3. El primer pas serà la compra immediata de 8.000 urnes.

A diferència de la consulta del 9N, aquest cop, les urnes no seran de cartró, sinó les reglamentàries de metacrilat.

El govern de la Generalitat no disposa d'aquest tipus d'urnes, malgrat que té competències per fer convocatòries electorals, i les que s'utilitzen a Catalunya són del Ministeri de l'Interior. Per tant, deixant a banda les de cartró, serà el primer cop que l'executiu català disposarà d'urnes pròpies.

D'aquí uns dies es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat la convocatòria pública que fa el Departament de Governació perquè les empreses que fan urnes s'hi puguin presentar.

Compromís "conjunt"


Aquesta és la primera concreció de cara a l'organització del referèndum, i arriba pocs dies després que el govern presidit per Carles Puigdemont va mostrar, conjuntament, el seu compromís en un acte al Palau de la Generalitat. De fet, Puigdemont i Junqueras han assumit, tots dos, el comandament per tirar endavant el referèndum d'independència, i després de Setmana Santa van desbloquejar els preparatius, com aquesta compra d'urnes.

Pel que fa als diners, el Tribunal Constitucional ha suspès la partida exprés del referèndum que la CUP va voler posar als pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017, com també les destinades a processos electorals.

Des del govern, però, s'insisteix que els diners es trauran d'altres partides. L'objectiu és tenir-ho tot a punt per fer un referèndum vinculant i amb garanties abans de la tardor.

 

 

Junqueras: "Estem conjurats"

A Nova York, on és de viatge oficial, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha dit que la compra de les urnes és una mostra de la determinació del govern per portar a terme el referèndum malgrat els entrebancs que hi posa el govern espanyol.

 "Amb el president fa moltes setmanes que vam desencallar aquest tipus de qüestions, que ens vam posar d'acord exactament en com s'havia de fer, i, per tant, avui s'ha sabut un dels aspectes que segur que són dels més rellevants en aquest procés i en el compliment d'aquest mandat democràtic."

"Com que estem conjurats, tant el president com jo, com el conjunt del govern, com la majoria parlamentària, com la majoria de les institucions del nostre país, estem convençuts que, indubtablement, farem aquest referèndum."

Carrizosa: ""No són urnes vàlides"

Des de l'oposició, Ciutadans insisteix que el referèndum no se celebrarà i assegura que l'Estat té prou eines per aturar el procés iniciat. Ho ha dit Carlos Carrizosa al programa "Més 3/24":

"Escollir els parlamentaris del Parlament de Catalunya, els representants públics, això és votar de veritat. Això altre és repetir un cop més un 9N, i, per tant, siguin urnes de cartró o siguin urnes de metacrilat, no són urnes vàlides si no són per votar una cosa vàlida i veritable, com és unes eleccions democràtiques."

"Ara mateix diuen que convocaran uns concursos per a unes empreses, i que les empreses s'han de posar a treballar i tal. Doncs hi ha sistemes, l'Estat té sistemes per demanar a aquestes empreses que, si això és per a un acte il·legal, doncs que no ho facin, que no contractin."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut