Colòmbia

El govern colombià intervé la filial de Gas Natural Fenosa

El ministre d'Energia colombià ha confirmat, via Twitter, que s'han suspès les converses amb la companyia per falta de capitalització

RedaccióActualitzat

El govern colòmbià ha intervingut la filial de Gas Natural Fenosa, Electricaribe, després que han fracassat les negociacions entre l'executiu i la cúpula directiva del grup energètic espanyol per trobar una solució a la crisi oberta pels mesos d'impagaments que acumula. Els clients que no han fet front a les factures són dels barris més pobres del nord del país, però també institucions públiques, com escoles, i el deute supera els mil milions d'euros, segons Gas Natural. 

La Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris ha anunciat la presa de possessió dels béns i negocis d'Electricaribe amb la finalitat d'assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica en els departaments proveïts per la companyia, ha informat l'organisme colombià.

La Superintendència assenyala que ha procedit al nomenament de Javier Lastra com a agent especial Electricaribe i que Tetra Tech, empresa global especialitzada en presa de possessió d'electrificadores, dóna suport a l'acció. La mateixa Superintendència ha narrat a Twitter com ha pres el control de la companyia.

En el seu compte de Twitter, el ministre de Mines i Energia, Germán Arce, ha confirmat la suspensió de les negociacions amb Gas Natural Fenosa per "falta de capitalització" i ha assenyalat que la "presa de possessió d'Electricaribe és la millor alternativa per garantir servei d'energia per a famílies i indústria" de la regió.

El president de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, va viatjar el cap de setmana passat a Colòmbia per reunir-se amb membres de l'Executiu colombià, entre els quals hi ha el president José Manuel Santos, per abordar la crisi.

L'empresa admet les tensions de tresoreria

Gas Natural ha valorat en més de 1.200 milions d'euros el deute acumulat per l'impagament de clients d'electricitat a Colòmbia. D'aquest import, el 83% està provisionat, segons ha explicat l'empresa en un comunicat en què admet "tensions molt fortes de tresoreria". L'empresa, però, confia que la intervenció sigui temporal i que no tingui conseqüències en el seu resultat net. 

La companyia diu que "tant en el passat com ara de cara al futur" té voluntat de cooperar amb el govern colombià i demana un marc regulatori que els doti de la seguretat jurídica necessària.

A principis de mes, la filial colombiana de Gas Natural va evitar un procés de suspensió d'activitat després de pagar 8 milinos i mig d'euros a l'operador del sistema elèctric del país. 
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut