Barcelona

El govern català desvincula la reunió Maragall-Zapatero de les eleccions i l'emmarca en l'àmbit "estrictament" institucional

El govern de la Generalitat ha sortit al pas de totes les especulacions que apunten que el president Maragall es reunirà amb el José Luis Rodríguez Zapatero dijous a la Moncloa per decidir el seu futur polític. El portaveu de l'executiu, Joaquim Nadal, diu que la cimera té l'objectiu "estricte" d'abordar el desenvolupament del nou Estatut i ha remarcat que qualsevol decisió sobre la possible successió de Maragall o de la data de les eleccions es prendrà des de Catalunya. A CiU, però, no es creuen aquesta versió, i mantenen que el president català està sotmès a la subordinació del PSOE. Per la seva banda, ICV-EA i el PP apressen Maragall perquè convoqui eleccions.

Actualitzat

Primer consell de govern després del referèndum de l'Estatut i després d'obrir-se l'interrogant sobre si Pasqual Maragall repetirà com a presidenciable del PSC en unes eleccions que encara ara no se sap quan se celebraran. Les incògnites es mantenen a hores d'ara, i és que la reunió executiva no ha servit per donar-hi resposta. Maragall ultima la seva decisió enmig de les pressions que li arriben tant des del seu propi partit, que li reclama que es defineixi "aviat", com també d'altres formacions. Algunes fonts diuen que Maragall continua assaborint l'èxit del "sí" en el referèndum i que està rebent en les últimes hores peticions de dirigents socialistes perquè es decideixi a repetir, però la direcció del partit no dóna res per fet.

Des de l'oposició, CiU vol que la incertesa sigui tant curta com sigui possible, però creu que Maragall espera prendre una decisió un cop s'hagi vist dijous a dos quarts de deu del matí amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a la Moncloa. D'aquesta manera, la federació nacionalista vol posar de manifest la "subordinació" dels socialistes catalans al PSOE, i la seva voluntat de decidir en clau partidista.

El portaveu del govern català, Joaquim Nadal, ha desmentit aquestes tesis i ha assegurat que la reunió s'emmarca "estrictament" en les relacions institucionals per valorar els resultats del referèndum estatutari i encarrilar el procés d'adequació de les lleis espanyoles als preceptes que assenta el nou Estatut de Catalunya. Nadal diu que Maragall explicarà a Zapatero quines lleis cal modificar per compatibilitzar-les amb la nova norma catalana, i ha desmentit rotundament que les incògnites sobre la successió de Maragall i la convocatòria electoral es vegi condicionada per la reunió de dijous. En aquest sentit ha assegurat que seran decisions que implicaran només "el president Maragall i l'esfera catalana".

Això és el que volia sentir el president d'ICV-EA i conseller de Relacions Institucionals, que acompanyava Nadal en l'al·locució posterior a la reunió governamental. Joan Saura havia demanat, al matí, que Maragall s'afanyi a convocar eleccions i, malgrat que ha tret importància a qui serà el futur cap de cartell socialista, sí que demana que no es decideixi ni des del carrer Ferraz, seu del PSOE, ni des de la Moncloa. Per cert, que Saura ha explicat que si no hi ha cap entrebanc l'Estatut entrarà en vigor el 22 o el 23 de juliol. En aquest sentit ha carregat contra el PP per la seva voluntat de "deslegitimar" l'Estatut argumentant la baixa participació; un argument, aquest, que Nadal no considera de prou pes perquè troba que l'índex de votants va ser "baix però raonable".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut