Sant Joan Despí / Madrid

El govern català crida a la unitat política

El govern de la Generalitat ha condemnat l'anunci d'ETA anunciant el trencament definitiu de la treva. L'executiu ha fet una crida per la unitat de totes les forces polítiques democràtiques i la societat "davant dels qui amenacen de nou amb més sang, dolor i patiment". El PSC ha demanat igualment una resposta unitària. El president de CiU, Artur Mas, no s'ha mostrat sorprès pel comunicat d'ETA donant per acabada la treva, perquè, "'de facto', no existia". El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha advertit que no s'aprofiti "el trencament de la treva en benefici dels interessos electorals". ICV creu que ETA vol marcar l'agenda política.

Actualitzat

El govern Català ha condemnat l'anunci d'ETA i s'ha afegit a la crida per a la unitat de totes les forces polítiques democràtiques i la societat "davant dels qui amenacen de nou amb més sang, dolor i patiment". Una unitat que permetrà fer front "amb serenitat i fermesa als que ara amenacen de nou amb més sang, amb més dolor i amb més sofriment".

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, en nom de l'executiu, ha recordat que l'anunci de la banda terrorista es produeix quan falten pocs dies perquè es compleixin els vint anys des que ETA va cometre el pitjor atemptat mortal a Catalunya, al centre comercial Hipercor de Barcelona.

"Una vegada més, ETA frustra i defrauda les esperances de la immensa majoria de ciutadans que volen el fi de la violència en el País Basc i a tot Espanya", diu el comunicat. "ETA ha anunciat que està disposada a continuar fent pagar a tota la societat un preu pel seu odi absurd", afegeix.

"Catalunya continuarà estant al costat dels ciutadans i ciutadanes bascos, i de tots els pobles d'Espanya, en l'anhel per un futur en pau i llibertat", conclou la declaració de la Generalitat.

El PSC ha expressat la "més absoluta condemna a qualsevol mena de violència", i ha reiterat el seu "ple suport" al govern en totes les iniciatives que consideri necessàries per acabar amb la violència terrorista. Els socialistes catalans han contestat a través d'un comunicat de premsa a l'anunci de la banda terrorista. El PSC creu que l'actual escenari obert després de l'anunci d'ETA d'acabar amb l'alto el foc exigeix "més que mai" una resposta de "ferma unitat democràtica".

En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, Artur Mas ha assegurat que la treva ja no existia després de l'atemptat de Barajas del 30 de desembre i de les recents cartes d'extorsió a persones del País Basc per pagar l'impost revolucionari. Mas ha afegit que a Catalunya, "estem exactament igual d'exposats a un atemptat de terroristes d'ETA que a qualsevol territori de l'Estat". El president de CiU ha insistit que tots els governs que hi ha hagut a Espanya "han mantingut d'una forma o d'una altra alguna via oberta per poder parlar amb l'organització terrorista ETA". Citant l'exemple d'Irlanda del Nord, Mas s'ha mostrat confiat que "arribarà algun dia en què la violència terrorista s'acabarà".

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha assenyalat que ETA es "l'única responsable" d'aquest trencament i ha fet una crida a la "unitat" de les forces polítiques.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha afirmat que els republicans "lamentaríem profundament que hi hagués una força política que fos tan miserable" com per aprofitar electoralment la situació. A més ha afegit que la seva formació "serà al costat de les institucions nacionals d'Euskadi i al costat del govern espanyol per fer possible la pau". Tardà ha criticat que l'organització terrorista "no hagi assumit" que la solució al conflicte basc arribarà només "a través del diàleg de tots els implicats". El portaveu d'ERC ha senyalat que "avui és un dia trist per a Euskal Herria, per a l'estat espanyol i per a la democràcia". Tardà ha conclòs que "es veia a venir" però que "no perquè ser previsible la situació és menys greu".

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha assegurat que, amb l'anunci del fi de la treva, ETA intenta marcar l'agenda política de la campanya de les pròximes eleccions generals, "com ho està intentant també el PP". Segons Camats, l'organització terrorista pretén que la situació del País Basc sigui "l'eix central de la campanya" i ha reiterat la "necessitat" que tots els partits polítics democràtics facin "front comú". La portaveu d'ICV ha afirmat que és obligat que PP i PSOE "aparquin qualsevol mena de diferència" per lluitar contra l'"enemic comú", que és el terrorisme i la violència.

Anar al contingut