Canàries

El govern canari adverteix que la distància geogràfica de les illes amb Madrid és menor que la política

L'executiu de les Canàries ha advertit al govern espanyol que la distància geogràfica de les illes amb Madrid "és menor que la distància política", com a conseqüència de la situació generada per l'arribada d'immigrants des de la costa africana. Així ho ha declarat el conseller de la Presidència i Justícia del govern de les Canàries, José Miguel Ruano, en l'obertura del ple monogràfic que fa el Parlament canari per mirar d'estudiar com afrontar la situació.

Actualitzat

El conseller canari José Miguel Ruano ha obert el debat sobre immigració que se celebra en el Parlament autonòmic amb un discurs en què ha advertit l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero de la necessitat de polítiques específiques que tinguin en compte els interessos de les illes en l'Àfrica occidental.

"Les Canàries estan deslocalitzades de la política exterior espanyola", ha afirmat Ruano després de recordar que durant el maig han arribat més de 2.000 immigrants en "cayucos", i ha reclamat al govern "gestos clars de respecte" i que inclogui les illes en la solució del problema migratori "o la distància serà més gran".

Ha afirmat que "el govern d'Espanya no ha fet la feina", en referència a les mesures acordades al març després de l'anterior onada de "cayucos" des de Mauritània.

Ruano ha precisat que aquest no és un problema amb el govern socialista, sinó que "és un problema amb el govern d'Espanya".

Crisi institucional

El conseller canari fins i tot ha parlat de "crisi institucional", en referència a la suposada negativa de José Luis Rodríguez Zapatero a reunir-se amb el president canari, Adán Martín, per tractar aquest tema.

El problema de la immigració, ha explicat Ruano, té una solució complicada a llarg termini, però a curt termini hi ha solucions en col·laboració policial i en seguretat de fronteres, així com en acció diplomàtica.

També ha recordat que al març les autoritats mauritanes ja van advertir les espanyoles que començaven a sortir "cayucos" des del nord del Senegal i ha considerat que les màfies s'adapten més ràpidament que la política espanyola a les noves situacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut