Londres

El govern britànic es planteja una pujada d'impostos i una retallada de la despesa si guanya el Brexit

Aquestes mesures que pensa presentar el ministre de Finances provoquen que un grup de 57 diputats "tories" amenacin de votar en contra del pla d'ajust i evidenciïn la divisió del partit conservador en el poder

RedaccióActualitzat

El govern britànic té previst un pla de retallades de la despesa i d'augment d'impostos si guanya el Brexit –la sortida dels britànics de la Unió Europea– en el referèndum que es farà d'aquí a vuit dies. Segons els mitjans locals, es tractaria d'un ajust d'uns 30.000 milions de lliures (uns 39.000 milions d'euros) i d'una pujada d'entre 2 i 3 punts dels tipus bàsics de la renda.

El ministre de Finances, el conservador George Osborne, anunciarà aquest dimecres el pla, que arriba enmig d'unes enquestes molt favorables als partidaris d'abandonar la Unió Europea. Un grup de 57 diputats "tories" ja han advertit que votaran en contra d'aquests ajustos, en un nou senyal de la divisió del partit del primer ministre, David Cameron. En un comunicat conjunt, aquests parlamentaris asseguren: "Si s'aproven aquestes propostes, la posició del ministre de Finances serà insostenible". Aquests diputats "tories" afegeixen que la iniciativa d'Osborne representa "un flagrant intent" d'espantar els "mercats i el país". El ministre "s'arrisca a perjudicar l'economia britànica en el seu intent per guanyar aquesta campanya política", apunta el comunicat.

Mentrestant, el Brexit continua avançant en els sondejos de cara al referèndum del 23 de juny. Les enquestes que publicaven aquest dimarts els diaris "The Times" i "The Guardian" donen un avantatge d'entre 6 i 7 punts als partidaris d'abandonar el club comunitari. Un altre rotatiu, el sensacionalista "The Sun", el més llegit del Regne Unit, demanava als britànics que votin a favor del Brexit. En l'editorial publicat a portada deia que cal alliberar-se de la "dictatorial Brussel·les."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut