Cochabamba

El govern bolivià anuncia l'eradicació de l'analfabetisme al país

Bolívia ha anunciat l'eradicació de l'analfabetisme. En els darrers tres anys, un 10% de la població ha pres part en un ambiciós programa anomenat "Jo sí puc" per aprendre a llegir i a escriure i ara s'ha aconseguit la plena alfabetització del país. Aquest era un dels objectius principals d'Evo Morales, que ha comptat amb el suport de Veneçuela i Cuba per fer-ho possible. La majoria de la població s'ha alfabetitzat en castellà, però també s'han respectat les llengües autòctones aimara i quítxua.

Actualitzat
Veneçuela i Cuba han col·laborat a l'alfabetització de Bolívia amb un finançament que ha permès tenir educadors, reproductors de vídeo o generadors d'energia per poder arribar a les àrees rurals. Bolívia, un dels països més pobres d'Amèrica juntament amb Haití, es converteix així en el tercer estat que queda alfabetitzat a l'Amèrica Llatina. 

La majoria dels nous alfabetitzats han estat dones que vivien en zones rurals. Per celebrar aquesta fita, s'ha fet a Cochabamba una festa en què han participat Evo Morales i altres dirigents polítics.

L'ONU estableix que s'ha eradicat l'analfabetisme quan més d'un 96% de la població sap llegir i escriure. Curiosament, potències econòmiques llatinoamericanes com l'Argentina, el Brasil o Mèxic encara no arriben a aquest llindar. Ara, Bolívia ha passat el relleu a Paraguai i Nicaragua, on encara s'ha d'ensenyar la majoria de la població a llegir i escriure.
Anar al contingut