Bilbao

El govern basc considera el comunicat d'ETA "una broma macabra" i el PSE insta els abertzales a condemnar-lo

El govern basc, a través de la portaveu Miren Azkarate, ha assegurat que la declaració d'ETA proclamant la fi de la treva és "una broma macabra" sis mesos després de l'atemptat de Barajas. També constitueix, pel govern basc, una desqualificació de l'esquerra abertzale. El portaveu de l'Euskadi Buru Batzar del PNB, Iñigo Urkullu, ha assegurat que el comunicat d'ETA donant per trencada definitivament la treva és "una crònica anunciada el 30 de desembre passat a Barajas". Al seu parer aquest comunicat insulta la societat basca. El PSE ha reclamat als abertzales que el rebutgin. Ezker Batua, Eusko Alkartasuna i Aralar també l'han condemnat. El sindicat ELA ha convocat una concentració contra la decisió etarra.

Actualitzat

En nom del govern basc, Azkarate ha llegit una declaració on s'afirma que som davant una tornada al passat "de violència, xantatge, terror i amenaça". La portaveu del govern ha assegurat que aquesta declaració és a més la resposta d'ETA a l'esquerra abertzale, que "després de l'atemptat de Madrid li va demanar que decretés una treva indefinida i sense condicions". "Així demostra ETA -ha dit- el que li importa el que pensa la societat basca", fins i tot el que pensa "l'esquerra abertzale", que ha quedat novament "desairada". El govern basc assegura en la declaració que ETA "està més sola que mai".

El portaveu del PNB, Iñigo Urkullu, ha assenyalat que ETA s'ha esperat a fer el comunicat que es fessin les eleccions municipals, "en les quals el món de l'esquerra radical ha volgut fer la lectura d'un triomf que no els correspon de cap manera". Urkullu ha fet una crida que la societat basca no caigui en la "desesperança" i a apostar per "les vies polítiques, les vies pacífiques, pel reconeixement a les víctimes, però també per l'aprofundiment del diàleg com a única eina per donar solució als problemes polítics d'una societat". Pel dirigent basc, la referència al PNB que fa el comunicat demostra que és l'enemic polític de l'organització terrorista perquè "reflecteix el mirall del fracàs d'ETA durant els últims 40 anys".

El secretari general del PSE-EE, Patxi López, ha reclamat "als dirigents de l'abertzalisme radical i als electes d'ANB" que condemnin les amenaces que ETA ha llençat amb el seu comunicat. En cas contrari, ha dit López, "demostraran que han enganyat la ciutadania i que són incapaços de fer política sense emparar-se en les bombes d'ETA".

Ezker Batua ha denunciat el "fanatisme" i la "barbàrie" d'ETA, que ha perdut una "oportunitat històrica" per renunciar a l'ús de la violència i promoure un escenari de pau".

EB ha instat Batasuna a aclarir si "dóna per superada definitivament la Declaració d'Anoeta", o, per contra, manté vigent "una aposta inequívoca i exclusiva per les vies polítiques i democràtiques".

La presidenta d'Eusko Alkartasuna, Begoña Errazti, considera que la decisió d'ETA "ens posa en una situació molt greu" i ha criticat que l'organització terrorista vulgui "representar altre cop aquest poble i parlar en el seu nom, amb un gran messianisme i cinisme".

El portaveu d'Aralar, Mikel Basabe, ha assegurat que la ruptura de la treva és una "pèssima notícia" per a la societat basca i suposa una tornada al passat que no fa preveure "res de bo".

El secretari general adjunt d'ELA, Germán Kortabarria, ha qualificat d'error "gravíssim" el trencament de l'alto el foc i ha anunciat la convocatòria a Bilbao, dimecres a les 12 del migdia, d'una concentració per rebutjar la decisió d'ETA.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut