Imatge d'arxiu del president del govern balear, José Ramón Bauzá (Foto: EFE)
Bauzá defensa el descompte dels residents de Balears en el transport nacional
Palma

El Govern Balear elimina una norantena dels més de 300 alliberats sindicals de l'administració

Ni alliberats institucionals ni subvencions per a sindicats. El govern de les Illes Balears ha anunciat l'eliminació de la figura de l'alliberat sindical institucional de l'administració. La mesura afecta 89 persones i a més inclou la supressió de les subvencions que rebien. S'aplicarà de manera "imminent" i l'executiu l'argumenta "per la greu situació econòmica que travessa la comunitat".

Actualitzat
La decisó d'eliminar els alliberats sindicals institucionals, fet que "permet el govern per la seva representació institucional en òrgans de diàleg", segons explica el mateix executiu, ja ha estat comunicada als afectats. Es tracta de 31 persones de l'àmbit sanitari, 34 de l'educació i la resta, de serveis generals que hauran de tornar a ocupar els seus llocs de treball. Els interins que ocupaven aquests llocs quedaran a l'atur.

El govern presidit pel popular José Ramón Bauzá s'empara en un article de l'Estatut Bàsic del Treballador Públic que permet trencar el pacte amb els sindicats, un acord que es remunta a fa cinc anys, durant el govern de Jaume Matas, "sempre que estigui motivat per una causa greu d'interès públic, derivada d'una alteració substancial de les circumstàncies econòmiques".

En canvi, la mesura no afecta els 221 representants sindicals alliberats per crèdits d'hores, és a dir, els que acumulen hores de representació cedides pels seus companys. És per això que el Goven Balear considera que l'acció de representació dels sindicats es manté intacta.

Ni subvencions ni locals

A més a més, la Direcció General de la Funció Pública del govern de les Illes ha decidit, en virtut d'un acord vigent des del 2006, eliminar l'anomenat fons d'acció sindical, per estalviar 205.000 que fins ara es repartien entre els sindicats en funció de la seva representivitat.

També ha decidit suprimir els locals per a ús exclusiu de cada secció sindical i substituir-los per un únic immoble de 300 metres quadrats propietat del govern. D'aquesta manera estalviarà 41.000 euros en concepte de lloguers.

Els sindicats, en contra

Tant CCOO com la UGT ja han carregat contra la mesura. Neguen que es tracti d'un estalvi, i ho veuen com una retallada dels drets dels treballadors.

Anar al contingut