El primer ministre australià, Scott Morrison, ha demanat perdó davant les víctimes de pederàstia i al Parlament
El primer ministre australià, Scott Morrison, ha demanat perdó davant les víctimes de pederàstia i al Parlament
Canberra

El govern australià demana perdó a les víctimes de pederàstia: "Les hem abandonat"

La investigació durant 5 anys d'una comissió del govern destapa 8.000 casos d'abusos a menors en institucions públiques

Actualitzat

El govern australià ha demanat oficialment perdó als milers de víctimes de casos de pederàstia que hi ha hagut durant dècades al país. Amb la veu trencada, el primer ministre, Scott Morrison, s'ha disculpat davant del Parlament de Canberra i també en presència de centenars de víctimes dels abusos i ha assumit que l'Estat no havia estat a l'altura davant d'aquests "delictes malèfics".

"I avui, un altre cop demanem disculpes. Als nens a qui hem fallat: Perdó. Als pares a qui hem traït la confiança i que han hagut de lluitar per recollir-ne les peces: Perdó. Als xiulets que no vam escoltar: Perdó. Als cònjuges, parelles, esposes, marits, fills que han hagut de viure amb les conseqüències dels abusos: Perdó. A les generacions passades i presents: Perdó."

 

Morrison ha demanat perdó oficialment, com ho va fer Irlanda, a totes les víctimes d'abusos sexuals en institucions públiques. Un missatge que s'ha retransmès per televisió.

Els abusos van passar en escoles, esglésies, grups juvenils, orfenats, clubs esportius i centres d'acollida, entre d'altres. Morrison diu que haver oblidat les denúncies de tanta gent i no haver fet cas a aquestes persones serà sempre una vergonya.

"En tant que nació, els hem fallat en les nostres obligacions de protegir-los; els hem abandonat i això sempre serà la nostra vergonya."

 

 

Vuit mil casos en centres religiosos i de l'Estat

El discurs arriba mesos després que la comissió creada per investigar els casos de pederàstia emetés el seu informe després d'escoltar 17.000 víctimes. Una llarga investigació de 5 anys a escala nacional va treure a la llum 8.000 casos de pederàstia comesos durant dècades en centres religiosos i de l'Estat responsables de la cura dels menors. Aquest organisme va rebre queixes contra gairebé dos mil religiosos per presumptes abusos.

Després de desenes de revelacions, el govern australià va decidir, el 2012, crear una comissió d'investigació per respondre institucionalment als delictes de pedofília. La comissió ha investigat més de 4.000 institucions que han estat sota sospita, una gran part de les quals catòliques.

El primer ministre Scott Morrison ha anunciat que la nova premissa de l'Estat per protegir les víctimes és: "Us creiem". El govern també ha establert un pla de compensacions per indemnitzar les víctimes, amb uns 95.000 euros cadascuna.

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Menors
Anar al contingut