Vielha

El govern aranès aprova per unanimitat capturar l'óssa Hvala

El Conselh Generau d'Aran ha aprovat per unanimitat una moció per capturar amb rapidesa l'óssa Hvala i per posar punt final al programa de reintroducció de l'ós bru als Pirineus. La moció recull que la presència d'óssos en territori aranès repercuteix negativament en l'oci i el turisme de la zona i expressa la "rotunda" oposició al pla per garantir la presència d'aquests animals a la Vall d'Aran. Aquesta decisió política arriba al mateix temps que els ecologistes denuncien les administracions per intentar saltar-se la llei. Afirmen que l'intent de capturar-la va contra la llei de protecció d'animals en perill d'extinció i en contra de la seva seguretat, perquè, segons diuen, el dispositiu per atrapar-la no té cap supervisió tècnica.

Actualitzat
El Conselh Generau d'Aran té molta pressa perquè es capturi finalment l'óssa i perquè s'aturi el programa de reintroducció de l'ós bru dels boscos dels Pirineus. També reclama que es retirin tots els exemplars d'aquesta espècie que hi ha ara i es retornin als boscos d'on provenen.

Però els ecologistes s'hi oposen de totes totes. De fet, Ipcena-Ecologistes de Catalunya, Depana i Avalon de la Vall d'Aran han presentat una denúncia davant la fiscalia de Lleida contra el Conselh Generau d'Aran i la Generalitat per haver autoritzat la captura de l'óssa. Consideren que si l'atrapen estaran incomplint la llei de protecció dels animals en perill d'extinció. A més, creuen que el dispositiu per capturar l'óssa no té cap informe tècnic que l'avali.

Aquestes entitats consideren que l'episodi del caçador ferit és un fet aïllat, un fet que ha passat una vegada en dotze anys, i estan convençudes que l'óssa no va mossegar el veí de Les, sinó que el va voler apartar del seu pas en sentir-se amenaçada pels gossos de caça.

Els ecologistes també van presentar dilluns una denúncia similar als jutjats de Vielha, però el seu titular l'ha arxivada en considerar que no té fonament jurídic.

El mal temps comença a complicar les coses als agents que busquen l'óssa Hvala pel Pirineu. Si continuen les baixes temperatures i les nevades l'óssa podria començar el període d'hibernació i podria frustrar l'operació per atrapar-la.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut