Barcelona

El govern aprova uns pressupostos de màxima austeritat per la crisi

El govern ha aprovat aquest dimarts els pressupostos per l'any que ve. Uns comptes que el conseller d'Economia, Antoni Castells, ja ha advertit que s'adequaran a la situació de crisi, és a dir, que seran de màxima austeritat, amb una important contenció de la despesa, on es reflectirà la caiguda d'ingressos per la davallada del sector immobiliari. Castells ha dit que la crisi, les limitacions de la normativa d'estabilitat pressupostària i el nou finançament pendent marquen els comptes catalans. El conseller ha pronosticat que l'economia catalana entrarà en recessió l'any vinent i ha dit que el govern creu que la taxa de l'atur a Catalunya se situarà en l'11,6% a finals d'aquest any.

Actualitzat
Si el 2008 ha estat l'any de la desacceleració, de l'alentiment de l'economia, el 2009 serà el de la frenada brusca en tota regla. Ho diu el projecte de pressupostos del govern que ha presentat el conseller d'Economia, Antoni Castells. El govern ha aprovat aquest dimarts els pressupostos de la Generalitat per aquest 2009, en un primer tràmit abans que es debatin al Parlament.

Tres factors clau


El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha justificat que siguin austers pel moment de crisi que passem, per les noves limitacions que estableix la normativa d'estabilitat i per l'antic model de finançament que arrosseguem. En aquest sentit, Antoni Castells ha afirmat que "el govern no preveu cap altra hipòtesi que el nou sistema de finançament entri en vigor el 2009".

Recessió a la vista

Els comptes de la Generalitat preveuen una contracció total de l'activitat econòmica. D'aquesta manera, si el 2007 es va registrar un creixement de l'economia d'un 3,6%, per aquest any les previsions s'han moderat i se situa a l'1,2%, Catalunya tancarà el 2009 sense créixer, i fins i tot en recessió.

L'atur, a l'11,6%

Una aturada de l'economia que tocarà de ple el mercat de treball. Així, es destruiran gairebé 55.000 llocs de treball, i la taxa d'atur s'enfilarà per damunt de l'11%, fins a situar-se a finals d'any a l'11,6%, segons les previsions de Castells.

Un panorama prou desolador com perquè el govern hagi optat per dissenyar uns comptes per fer front a la crisi, mirant de protegir els sectors socials més vulnerables, com els parats.

Prioritats despesa


Per això, els recursos destinats al foment de l'ocupació són els que més creixen, juntament amb el de la despesa en inversió en recerca, desenvolupament i innovació, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de l'economia catalana i orientar-la cap a un nou model productiu. Aquestes dues seran algunes de les prioritats de cara al 2009, d'uns pressupostos que no només mantenen la despesa en polítiques socials, sinó que també creixen. Educació, sanitat, serveis socials i habitatge s'emportaran una porció més gran del pastís. Qui en rebrà menys serà el capítol de despeses de funcionament de l'administració, per fer bandera de la contenció i l'austeritat, en aquest context.

Menys ingressos per patrimoni

Un escenari en què cauen els ingressos lligats a l'activitat econòmica, com els de l'impost de patrimoni i actes jurídics documentats, directament vinculats a les operacions immobiliàries, i amb una important caiguda del consum.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut