Barcelona

El govern aprova la quarta convocatòria de la llei de barris, que destinarà 100 milions d'euros a rehabilitar 15 zones urbanes

El govern català ha donat llum verda a la quarta convocatòria de la llei de barris. La inversió serà d'uns 100 milions d'euros i permetrà millorar una quinzena de barris. En les tres convocatòries anteriors ja s'han concedit ajuts a prop d'una cinquantena d'àrees urbanes de tot Catalunya.

Actualitzat

El govern ha aprovat la quarta convocatòria d'ajudes de la llei de barris, que destinarà 100 milions d'euros a rehabilitar zones urbanes per evitar que es degradin i potenciar-hi la cohesió social. La convocatòria -que s'obrirà el mes de gener- està dirigida a tots els municipis del país, dels quals s'escolliran una quinzena. La llei de barris preveu aportacions a mitges entre el govern i els ajuntaments, de manera que els 15 municipis escollits hauran d'afegir-hi uns 100 milions més, per generar una inversió conjunta d'uns 200 milions d'euros.

La nova convocatòria suposa continuar amb un dels projectes estrella de la legislatura anterior, que fins ara ha concedit ajudes per rehabilitar 47 barris d'arreu de Catalunya. Entre les tres convocatòries anteriors i la que s'aprova demà, el govern calcula que la llei beneficiarà al voltant d'un milió de catalans d'uns 60 barris. Tot plegat una inversió global de 800 milions d'euros.

47 projectes subvencionats fins ara

La Serra d'en Mena, a cavall entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona, és la zona més afavorida fins ara per les ajudes de la llei de barris: 18 milions d'euros, la meitat aportats per la Generalitat i l'altra meitat pels ajuntaments, per millorar aquest barri d'autoconstrucció nascut la dècada dels 60. El projecte inclou aspectes urbanístics, però també de cohesió social, en una zona on conviu gent de més de cent nacionalitats.

En les tres primeres convocatòries, la llei de barris ha subvencionat 47 projectes, aportant-hi la meitat de la inversió, mentre que els ajuntaments es fan càrrec de l'altre 50%. Ara, s'obre la quarta tongada, que preveu ajudes per a la millora d'uns 15 barris més. Així s'arribarà a una seixantena de projectes, amb una inversió global de 800 milions d'euros i més d'un milió de persones beneficiades.

La llei afavoreix barris relativament nous com el Setanta de Salt, on s'ha de millorar l'espai públic i fer equipaments, a més d'enfortir el teixit associatiu. En molts altres casos, com a Tortosa, s'intervé als barris antics, molt degradats a causa d'anys i anys sense fer-hi cap intervenció. A banda dels criteris urbanístics i socials, també es té en compte a l'hora de concedir les ajudes que aquestes arribin a qualsevol lloc de Catalunya. Així, han rebut subvencions barris de Figueres, Ripoll, Balaguer, Cambrils i Santa Margarida de Montbui, entre d'altres.

Fins ara, s'han presentat 200 projectes a la llei de barris, dels quals 153 han quedat fora de les ajudes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut