Barcelona

El govern aprova la llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per enfortir la cooperació entre municipis

El govern ha aprovat la llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un ens que va ser suprimit a finals dels anys 80 i que pretén enfortir les competències de la capital catalana i de 35 municipis annexos en punts com urbanisme, medi ambient i el transport públic. La nova llei rebaixa el pes de Barcelona, ja que el seu alcalde no serà necessàriament el president de la futura entitat.

Actualitzat
El nou ens veurà la llum el 2011. Estarà formada per 36 municipis amb una població de 3 milions de persones, el 40% de la població de Catalunya.  La nova institució assumirà les competències en transport, medi ambient i urbanisme, que ara ja es gestionen a través d'entitats metropolitanes.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat l'ens dient que serà una eina per simplificar administracions. "No es tracta de recuperar antigues institucions, però sí de posar una mica d'ordre i simplificar el marasme de les institucions metropolitanes que es van crear en aquell moment".

El seu màxim òrgan de direcció sera el consell metropolità, en el qual Barcelona tindrà 25 dels 90 consellers. El seu president s'escollirà entre els alcaldes d'aquests municipis. No es reserva, per tant, cap paper especial per a l'alcalde de la capital catalana.

El president de la Generalitat ha advertit que vol buscar el màxim consens en el tràmit parlamentari sobre aquesta llei i sobre la llei de vegueries.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut