Barcelona

El govern aprova el decret de pròrroga pressupostària amb el nou objectiu de dèficit de l'1,2%

Ho ha anunciat el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha fet una crida a tots els partits polítics, fins i tot el PP, a "fer pinya" per fer la màxima pressió a Madrid per moure una xifra que, segons ha assegurat, totes les formacions coincideixen que és "inassumible".

RedaccióActualitzat
Pròrroga aprovada. El Consell Executiu d'aquest dimarts ha aprovat el decret que suposa prorrogar els pressupostos amb l'últim sostre de dèficit fixat pel govern espanyol, l'1,2% global per a totes les comunitats autònomes. Ho ha anunciat el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha explicat que és una pròrroga a l'espera de conèixer la xifra definitiva que s'està negociant amb el govern espanyol. Fins llavors, Homs ha reiterat que no presentaran els comptes d'aquest any i, sense voler especular amb xifres concretes, ha avisat que no faran pressupostos "a qualsevol preu".

Més marge per als departaments

Què suposa aquesta pròrroga? Segons ha explicat el conseller, permetrà, sobretot, desbloquejar algunes inversions públiques i línies de subvencions, i donar més marge als departaments per actuar, malgrat que el portaveu ha avisat que això no vol dir que els problemes de tresoreria s'hagin acabat. El nou marge de dèficit suposa passar d'un volum de recursos disponibles del 72% al 86%.

El govern reclama "fer pinya" per pressionar Madrid

Tot i això, Homs ha assegurat que la xifra de 1,2% és totalment "inacceptable" i és per això que ha fet una crida a tots els partits polítics catalans, fins i tot el PPC, a "fer pinya" per fer la màxima pressió a Madrid per moure-la. Segons Homs, totes les formacions coincideixen que és "inassumible" i per això les ha instat a actuar "cadascú amb els seus recursos i les seves maneres".

Homs ha insistit que cal aconseguir un límit de dèficit superior el mateix dia que Madrid s'ha sumat a les pressions que ja exerceix fa dies Extremadura per evitar que el govern espanyol accepti dèficits asimètrics i ho ha fet, també, l'endemà que Rajoy demanés als barons del seu partit "generositat" en aquesta qüestió.

Madrid incompleix "bona part" de les 35 sentències del TC favorables a la Generalitat

Pressupostos i dèficits a banda, el Consell Executiu també ha acordat oferir els serveis jurídics del govern al Parlament de Catalunya, per ajudar-lo a preparar el recurs al Tribunal Constitucional contra la suspensió de la Declaració de Sobirania. Homs ha afirmat que tenen arguments jurídics "per parar un tren" i ho ha exemplificat amb una dada: en tres anys, el Constitucional ha emès 35 sentències favorables a la Generalitat.

Homs, que en to de broma ha explicat que no sabia si havia fet la roda de premsa en català o en LAPAO, ha denunciat que "bona part" d'aquestes sentències el govern espanyol "les incompleix", motiu pel qual considera que està "en fals" quan reclama a la Generalitat que acati les decisions judicials.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut