El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs.
El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs.
Barcelona

El govern alerta l'oposició de la temptació d'un debat "trampa" sobre la pobresa

El conseller Homs demana als partits no generar expectatives que no es podran complir ni "estirar-nos els cabells" per mesures que no es podran finançar.

Victòria MiróActualitzat

El govern ha alertat els partits del Parlament sobre l'objectiu i l'abast del ple monogràfic sobre la pobresa a Catalunya. El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha afirmat aquest dimarts que "no volem crear expectatives que no podrem cobrir" i ha demanat a l'oposició que el debat sigui "serè, documentat i tocant de peus a terra".

Homs ha fixat la posició del govern exposant que el que es pretén és "fer el diagnòstic del present que tenim, que és molt cru" i analitzar tot el que està fent el sector públic a Catalunya, per veure si es pot aprofitar millor algun dels plans o mecanismes actuals. Dit això, ha demanat no confondre el debat sobre la pobresa amb un debat de pressupostos, i s'ha mostrat convençut que "és bo fer aquest debat" i que, finalment, "de cap de les maneres serà un debat trampa". "A Madrid es farien un panxó de riure si veiessin com ens estirem els cabells per defensar coses que no hi podríem fer front", ha exposat Homs.

No vol convertir el debat en un acte preelectoral

El portaveu del govern s'ha mostrat molt cautelós a l'hora de parlar sobre noves mesures o grans anuncis. I tot recordant el que ha passat amb la llei de la dependència, ha advertit que en el context actual, ni la Generalitat ni el Parlament no poden prendre cap decisió que suposi un increment de despesa sense justificar com es finançarà. "El que no farem com a govern és prometre allò que després no es podrà pagar", ha dit.

Segons ha dit Homs, "això no és contradictori amb la idea de voler assumir i compartir la responsabilitat que tenim tots, que és proporcional al marge que es té d'actuació". "Si algú ve al debat a fer un acte de campanya electoral es posarà ell mateix de manifest", ha insistit, tot demanant "honestedat" i "dir les coses pel seu nom".

Francesc Homs ha conclòs que el govern maldarà per arribar a acords que es puguin complir tal com els han demanat les entitats socials.

"El que no farem és deambular pels segles dels segles en aquest espai"

El conseller Homs ha dedicat unes paraules carregades d'ironia al ministre Margallo, després que dilluns va assegurar que una Catalunya independent "vagaria per l'espai exclosa de la UE pels segles dels segles". Preguntat sobre la qüestió, Homs ha respost primer dient que les declaracions "es desqualifiquen per elles mateixes", però poc després les ha pres com un bumerang i ha afegit que "el que no farem és deambular pels segles dels segles en aquest espai (en referència a l'estat espanyol) on se'ns priva de tantes coses", citant entre d'altres el dret de decidir i la política lingüística.

Pel que fa a Rouco Varela, ha lamentat que aquest 11-M s'hagi referit a l'amenaça a Espanya de "ruptures insolidàries" tot afirmant que això "contrasta vivament" amb com hauria de mostrar-se: "Més respectuós, més prudent".

La recusació de jutges del TC

El govern ha informat que "està al corrent" de la iniciativa del Parlament que està estudiant la recusació de quatre jutges del Tribunal Constitucional que han de pronunciar-se sobre la Declaració de Sobiranista tenint en compte la seva "afinitat ideològica" i que "donaran suport" a la conclusió a la qual arribi la presidenta Núria De Gispert.

L'externalització de comercial a la CCMA

"La CCMA té tot el dret de fer el que cregui per aconseguir més ingressos en publicitat". Així ha respost Homs sobre l'externalització del departament de Comercial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que s'encarrega de la gestió de la publicitat.

Dit això, Homs ha puntualitzat que "el 'core business' (el cor del negoci) d'una televisió és la graella", i en aquest sentit, ha manifestat que el sorprenia que ningú objectés res a certes externalitzacions i en canvi n'hi hagués d'altres que sí generessin comentaris.

Anar al contingut