Barcelona

El govern alemany demana explicacions a E.ON per l'apagada que ha deixat més de deu milions d'europeus sense llum

Milions d'europeus, entre ells uns 100.000 catalans, van quedar-se aquest dissabte a les fosques durant gairebé una hora a causa d'una avaria en la xarxa elèctrica alemanya. Això va provocar una apagada en cadena a la majoria de països de l'Europa Occidental. La companyia E.ON ha reconegut que l'origen de l'apagada seria en una interrupció de rutina en una xarxa que va acabar provocant una sobrecàrrega en una altra línia. El govern alemany ha demanat explicacions a la companyia elèctrica alemanya i ha demanat al consorci un informe detallat.

Actualitzat

Els talls de llum que aquest dissabte van viure uns 100.000 usuaris a Catalunya són part d'una apagada gairebé sense precedents que va afectar simultàniament, a partir de les deu de la nit, països com Alemanya, Bèlgica, França, Espanya, Holanda, Croàcia, Àustria, Itàlia i Portugal. No només l'Europa Occidental es va veure afectada per aquesta apagada sinó que països com el Marroc, Algèria o Tunísia també es van quedar a les fosques. No hi ha dades exactes d'usuaris afectats, però es calcula que van ser més de 10 milions de persones a Europa.

L'origen de l'avaria va ser a Alemanya, en una sobrecàrrega d'una línia elèctrica del nord-oest del país. El perquè es va sobrecarregar aquesta línia s'està investigant. La companyia alemanya E.ON, però, ja ha reconegut que podria tenir relació amb la interrupció del subministrament d'una xarxa d'alt voltatge a la Baixa Saxònia mitja hora abans que comencessin els problemes de subministrament. L'aturada estava prevista amb antelació i el motiu era permetre que una embarcació de grans dimensions que navegava pel riu Ems pogués passar per sota la línia amb total seguretat.

La companyia elèctrica E.ON, la que busca comprar l'elèctrica espanyola Endesa, ha aclarit que aquest tipus d'operacions s'han portat a terme en altres ocasions i que mai no havien ocasionat problemes. Aquest cop, però, problemes a l'hora de tornar a connectar la xarxa van provocar un dèficit sobtat d'energia que hauria afectat un milió de persones en quatre estats federals.

Els problemes en aquesta xarxa es van transmetre en cadena a través de la xarxa elèctrica europea, interconnectada entre si. Per evitar una apagada total, la xarxa elèctrica a tot Europa disposa de mecanismes automàtics que redueixen el subministrament en casos de caiguda energètica. El sistema prioritza indústries o hospitals, però ahir va deixar sense corrent gairebé 10 milions de persones i va provocar retards en moltes línies ferroviàries.

El govern alemany ha atacat amb duresa les companyies elèctriques i ha demanat explicacions del que ha passat al grup E.ON, responsable a Alemanya de la xarxa d'alta tensió. El Ministeri d'Economia d'aquest país analitzarà l'informe amb atenció i estudiarà junt amb l'empresa les mesures a prendre perquè no torni a passar. Per la seva banda, el titular de Medi Ambient ha recordat a l'empresa que ha de complir les seves obligacions legals i invertir part dels "seus molt elevats beneficis" en la millora de la xarxa.

A França, el país més afectat pel que ja es coneix com l'"euroapagada", el tall de subministrament va afectar 15 regions del nord i l'est del país, sobretot al voltant de Lió, i també París. Uns cinc milions de persones s'haurien quedat sense subministrament elèctric. L'apagada va durar des d'uns minuts fins a més d'una hora i va causar retards en desenes de trens d'alta velocitat al nord i el centre de França. No hi va haver incidents greus, encara que els bombers van rescatar gent atrapada en ascensors.

A Espanya, a part dels 100.000 afectats a Catalunya, es van notar els efectes de l'apagada a diverses comunitats autònomes. Al País Valencià, unes 18 poblacions, com Sagunt, Sueca o Ontinyent, es van quedar sense llum. També es van veure afectades Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut