Joan Cañada, secretari de Cooperació i Administracions Locals.
Joan Cañada denuncia que Montoro va "deixar sense efecte" els avanços sobre la reforma local dues hores després d'anunciar-se la data de la consulta. (Foto: ACN)
Barcelona

El govern acusa Hisenda de suspendre la negociació de la reforma local un cop anunciada la consulta

El govern espanyol va trencar les negociacions amb la Generalitat per aplicar la reforma local espanyola tan bon punt es van fer públiques la data i la pregunta de la consulta. La Conselleria de Governació explica que van rebre una trucada del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques tot just dues hores després de l'anunci.

RedaccióActualitzat

La consulta ha provocat que el govern de Mariano Rajoy hagi trencat les negociacions amb l'executiu d'Artur Mas sobre la llei estatal de la reforma local a Catalunya. El Departament de Governació, dirigit per Joana Ortega, va rebre poca estona després de l'anunci de la data i la pregunta pel referèndum primer un missatge escrit, i, després, una trucada del Ministeri d'Hisenda, encapçalat per Cristóbal Montoro, per desfer els pactes sobre aquesta qüestió. Ho ha denunciat el secretari de Cooperació i Administracions Locals, Joan Cañada: "Ens va sorprendre molt a tots rebre un missatge i després una trucada en el sentit que tot allò que havíem parlat d'alguna forma, per una decisió política, quedava sense efecte". Cañada ha lamentat el "desdeny" de l'Estat davant uns acords que, tècnicament, havien consensuat i que eren positius, segons el secretari de Cooperació.

Joan Cañada ha detallat alguns dels acords que s'havien aconseguit per adaptar la normativa a Catalunya i evitar que s'envaïssin competències: "Alguns afectaven la derivació concreta de competències, d'altres afectaven els consells comarcals, d'altres la disposició addicional, que tenia un tractament especial per a Catalunya en la llei. Hi havia moltíssimes qüestions, fins i tot pel que fa a serveis socials o salut. Hi havia canvis que nosaltres consideràvem que eren importants".

Al llarg d'aquest mes, el govern prendrà una decisió sobre el recurs contra la llei que vol presentar davant el Tribunal Constitucional. El Departament de Governació defensa que la normativa envaeix les competències de la Generalitat reconegudes a l'Estatut d'Autonomia.

Anar al contingut