El ginecòleg Denis Mukwege, emocionat durant una intervenció al Parlament Europeu el 2012. (Foto: Reuters)
El ginecòleg Denis Mukwege, emocionat durant una intervenció al Parlament Europeu el 2012. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El ginecòleg congolès Denis Mukwege guanya el Premi Sàkharov

El ginecòleg congolès Denis Mukwege s'endú el reconeixement del Parlament Europeu, mentre que el moviment ucraïnès proeuropeu Euromaidan es queda amb una menció especial

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha concedit el Premi Sàkharov a la llibertat de consciència d'aquest 2014 al ginecòleg congolès Denis Mukwege. El guardó distingeix la tasca d'aquest professional a favor de les dones víctimes de violació a Àfrica. 

Fundador de l'hospital Panzi a Bukavu, a la República Democràtica del Congo, que va començar a construir durant la guerra en aquell país, Mukwege tracta víctimes de violacions, sobretot de dones i nenes en conflictes armats, on la violació i altres abusos sexuals es fan servir com a arma de guerra. El reconeixement a aquest metge també destaca la seva oposició a l'ablació del clítoris i la feina per reconstruir aquest òrgan a les dones i nenes mutilades. 

Mukwege ha guanyat, entre d'altres, el premi Africà de l'any (2009) i el de Drets Humans de l'ONU (2008), i ha estat nominat al Nobel de la Pau. 

Menció especial per a Euromaidan

Per a molts, el favorit de l'edició d'aquest any era l'assemblea Euromaidan, que és el moviment ucraïnès proeuropeu. En aquest cas, la conferència de presidents dels grups polítics de l'Eurocambra ha decidit atorgar-li una menció especial. 

El tercer finalista del premi era Leyla Yunus, militant azerbaidjanesa dels drets de la humanitat, actualment empresonada. 

El guardó es lliurarà a Estrasburg a finals de novembre.

 

Anar al contingut