L'activista Santiago Maldonado
L'activista Santiago Maldonado

Identifiquen el cadàver de Santiago Maldonado, desaparegut en una protesta a l'Argentina

Havia desaparegut a l'agost després de protestes en defensa dels mapuches

RedaccióActualitzat

El cos trobat fa dos dies en el riu Chibut, a la Patagònia argentina, correspon a l'activista Santiago Maldonado, segons ha confirmat la seva família. El germà gran de Santiago, Sergio, ha dit que no tenen dubtes sobre la identitat:

"Hem pogut mirar el cos i hem reconegut els tatuatges de Santiago. Així que estem convençuts que és ell".

La família ha manifestat que la troballa del cadàver els genera molts dubtes, tot i que l'autòpsia no ha revelat signes de violència en el cos. El cost estava surant a l'aigua, a 300 metres de distància, riu amunt, d'on havien vist a Maldonado per últim cop.

Santiago Maldonado tenia 28 anys i residia a la població hippy de El Bolsón des de feia tres mesos. Es dedicava a fer tatuatges a la fira artesanal. Segons havia explicat la seva mare al diari "La Nación", mai no havia militat en política, perquè no hi creia, però sí que tenia compromís social.

Això el devia dur a participar en les protestes dels indis Mapuches. A la zona on va desaparèixer Maldonado hi ha una gran hisenda de l'empresa italiana Benneton. El 2015, la comunitat mapuche Pu Lof s'assentà en una secció d'aquesta propietat per reclamar el que consideren el seu territori. L'1 d'agost es va fer un tall a la Ruta 40, la principal via que creua Argentina de nord a sud. Hi va haver enfrontaments entre mapuches i gendarmes i Maldonado va ser un dels arrestats després dels incidents, tot i que la policia ho va desmentir més tard.

La desaparició de l'home havia causat gran preocupació a l'Argentina, un país que va viure molts episodis com aquest durant la dictadura militar. Després de la troballa del cos, els principals partits política han suspès els actes electorals que tenien previstos cara a les votacions de diumenge per elegir els diputats al Congrés.

Anar al contingut