Madrid

El futur del govern d'Espanya, en mans de la gestora del PSOE

Després de la dimissió de Pedro Sánchez, tots els ulls se centren ara en la gestora que dirigirà el partit fins al congrés

RedaccióActualitzat

L'endemà del comitè federal del PSOE que ha posat de manifest la trencadissa interna del partit s'obren ara molts interrogants. La comissió gestora, en la qual no hi són ni els socialistes bascos ni els catalans, haurà de recosir el partit i decidir si permet que Rajoy segueixi governant o es va a unes terceres eleccions.

Dissabte que ve es torna a reunir el comitè federal amb l'objectiu, en principi, de convocar un congrés extraordinari i les primàries per escollir nou líder, després de la dimissió de Pedro Sánchez. Totes les travesses apunten a Susana Díaz, però no es descarta que Sánchez es torni a presentar.

La gestora també ha decidir si facilita la investidura de Rajoy o força les terceres eleccions. El termini s'acaba el 31 d'octubre.

Qui és qui a la gestora?

Javier Fernández, president d'Astúries, ha assumit les regnes del partit. Un perfil moderat dins del sector crític, encapçalat per Susana Díaz. És el president autonòmic socialista que més temps fa que governa, cosa que li atorga una certa autoritat moral entre els barons.

Contrari a Pedro Sánchez, Fernández tampoc és dels que s'hi han mostrat més durs. Això sí, avala la tesi que el PSOE no pot governar ni amb Podem ni amb els independentistes.

Dels deu membres restants, dos són persones de confiança de la presidenta andalusa, Susana Díaz: Mario Jiménez, portaveu socialista al Parlament andalús, i María Jesús Serrano, diputada del PSOE per Còrdova. També hi ha dos membres de les Canàries i dos d'Extremadura.

La inclusió de l'expresident de les Balears Francesc Antich, juntament amb un de La Rioja i un de Cantàbria, s'interpreta com un intent d'incorporar membres de federacions més properes a Sánchez. De moment, ni bascos ni catalans, tot i que el PSC assegura que hi té plaça reservada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut