Berlín

El funeral de l'excanceller Helmut Kohl reobre ferides polítiques i familiars

La mort del canceller de la reunificació ha posat en relleu la rancúnia amb el seu propi partit, la CDU de Merkel, protegida de Kohl i actual líder de la formació

Oriol SerraActualitzat

Amb la mort de l'excanceller alemany Helmut Kohl ara fa una setmana s'han reobert velles ferides, familiars i polítiques. La seva viuda, Maike Kohl-Richter, la segona dona de Kohl, està enfrontada amb l'antic entorn polític del seu marit.

En el terreny polític, Helmut Kohl no va perdonar mai els retrets que la cancellera Merkel, la seva protegida, li va fer arran de l'escàndol del finançament de la CDU, el partit que va dirigir durant més de dues dècades.

La viuda ha intentat vetar que Merkel parlés al funeral d'estat, previst per a l'1 de juliol a Estrasburg. En canvi, volia que ho fes el primer ministre hongarès, Victor Orbán, amb qui Kohl va mantenir relacions controvertides. Però la resposta del Parlament Federal, el Bundestag, ha estat contundent. Norbert Lammert, president de la cambra, té clar que no és només una qüestió familiar:

"La forma i el lloc de l'homenatge a una carrera política excel·lent per a Alemanya, amb tots els respectes, no és únicament una qüestió familiar".

La CDU ja es planteja la creació d'una fundació destinada a gestionar el llegat polític de Kohl.

A més, la viuda ha decidit no obrir la porta de casa seva als fills de l'excanceller alemany i la seva primera dona, Hannelore Kohl, perquè vetllessin el seu cadàver.

La disputa familiar ha transcendit a l'opinió pública fins al punt d'envoltar de patetisme la figura d'un polític considerat el pare de la reunificació alemanya. Walter Kohl, fill de l'excanceller, explica que no hi tenien relació:

"El meu pare va tallar el contacte amb moltes persones del seu entorn, també amb la seva primera família, començant pel meu germà i per mi".

El comiat del canceller de la reunificació i un dels impulsors de la UE, doncs, està carregat d'amargor.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut