Julian Assange i el seu gat dins l'ambaixada de l'Equador a Londres
Julian Assange i el seu gat dins l'ambaixada de l'Equador a Londres
Londres

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, fa quatre anys que està reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres

El ciberactivista que va treure a la llum documents secrets del govern nord-americà passa les hores de reclusió amb les visites que rep a l'ambaixada i en companyia d'un cadell de gat

Actualitzat

Avui es compleixen quatre anys de la reclusió del fundador de Wikileaks, Julian Assange, a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

Un nou aniversari que arriba sense que la situació legal del ciberactivista hagi canviat, ja que continua vigent una euroordre en contra seu. Per tant, seria detingut si abandonés la protecció que li dóna estar dins d'una seu diplomàtica.

La justícia sueca el reclama per un cas de violació, una acusació que ell nega. Assange s'oposa a sortir de l'ambaixada de l'Equador i entregar-se a la justícia sueca per por de ser extradit als Estats Units, on hauria d'afrontar càrrecs per la difusió de documents secrets nord-americans l'any 2010 a través del seu portal de notícies.

Tres ambaixadors en quatre anys

En aquests quatre anys de reclusió, Assange s'ha convertit en un dels més veterans de l'ambaixada, ja que en aquests mesos han passat tres ambaixadors diferents per la seu diplomàtica, Ana Albán, Juan Falconi i Carlos Abad. I és que la convivència amb l'inesperat "hoste" no sempre ha estat fàcil.

Als problemes que pot comportar la convivència amb el famós demandant d'asil, s'hi sumen les despeses que genera la seva manutenció. La convenció sobre asil territorial, firmada per l'Equador, garanteix que totes les despeses dels asilats polítics seran a compte de l'Estat equatorià. No hi ha dades concretes sobre el que li costa a l'Equador l'estada d'Assange, però se sap que només la despesa en alimentació a l'ambaixada s'ha incrementat en més de 5.500 dòlars anuals.

Però la Gran Bretanya també s'ha de fer càrrec de despeses inesperades: la vigilància de l'exterior de l'ambaixada a Londres ha costat al govern britànic milions de dòlars.

El gat de l'asilat

I, per acabar de complicar la història, des de fa uns dos mesos, un nou habitant s'ha afegit a la reclusió dins l'ambaixada de l'Equador: es tracta de "The Embassy Cat", un gat que fa companyia a Julian Assange i que documenta, via Twitter, la vida dins l'ambaixada.

Un dels últims apunts que ha fet el gat de l'ambaixada és el relat de la visita del cineasta nord-americà Michael Moore.

 

 

Assange i el gat se senten molt segurs dins l'ambaixada. A l'exterior, la policia britànica vetlla dia i nit per la seva seguretat.

 

 

Mascota i propietari se senten agraïts al govern de l'Equador per la seva acollida i també a les institucions de la Gran Brentanya, país on hi ha la seu de l'ambaixada. Per això, no es van oblidar de felicitar la reina d'Anglaterra pel seu noranta aniversari.

 

Anar al contingut