Paperetes de la consulta en una imatge d'arxiu
Paperetes de la consulta en una imatge d'arxiu
Barcelona

El full de ruta del sobiranisme fins al referèndum

Salvador SalaActualitzat

Un cop fet l'anunci, el govern té menys de quatre mesos per superar els previsibles obstacles que es trobarà i explicar com ho pensa fer: amb quin paraigua legal i els detalls pràctics. El primer moviment serà explicar a la població la llei de transitorietat.

Explicar la llei de transitorietat
Aquesta llei, que vol garantir la màxima seguretat jurídica en la transició cap a la independència si el "sí" guanya el referèndum, s'explicarà en el termini de dues o tres setmanes. L'objectiu, segons fonts de Junts pel Sí, és evitar filtracions esbiaixades a la premsa. Aquest text legal garantirà que no es faci un salt al buit, sinó que s'anirà de la llei a la llei.

Aprovar les lleis de transitorietat i del referèndum
El segon pas és aprovar aquesta llei a finals d'agost o a començaments de setembre. El dubte és si la regulació del referèndum s'inclou o no dins la llei de transitorietat. D'una manera o altra, es donarà cobertura al referèndum atenent a la legislació internacional, no pas a l'espanyola. Per exemple, amb el dret d'autodeterminació que recullen les Nacions Unides. Les lleis de la hisenda catalana i de la Seguretat Social també es podrien incloure al mateix paquet legal i que quedessin aprovades abans del referèndum.

Pel que fa a la regulació específica de la consulta: s'hi inclourà una sindicatura electoral, que arbitrarà el referèndum i controlarà i certificarà l'escrutini, i un comitè de garanties, amb observadors internacionals. El govern comprarà urnes i facilitarà les paperetes.

Decret de convocatòria
Al setembre, el govern, de manera col·legiada, signaria el decret de convocatòria del referèndum,, una signatura que no aprofitarà una data tan assenyalada com la Diada. L'objectiu és mostrar neutralitat de cara a la comunitat internacional.

15 dies de campanya electoral
La campanya electoral duraria 15 dies, com les que fins ara s'han fet al país. Això voldria dir que el 15 de setembre s'hi donaria el tret de sortida.
 
Aquest és el guió previst. Però el govern espanyol també juga. Es mouran moltes més fitxes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut