Marine Le Pen, líder del Front Nacional francès
Marine Le Pen, líder del Front Nacional francès
París

El Front Nacional francès, també als "papers de Panamà"

Col·laboradors directes de Marine Le Pen van utilitzar els serveis de Mossack Fonseca per treure diners del país cap a Singapur

RedaccióActualitzat
Segons publica aquest dimarts el diari francès "Le Monde", persones molt pròximes a la líder del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, van contractar el 2012 el despatx d'advocats Mossack Fonseca. Aquest despatx, origen dels anomenats "papers de Panamà", va ajudar l'empresari Frédéric Chatillon i l'expert en comptabilitat Nicolas Crochet a treure més de 300.000 euros de França i portar-los a Singapur.

Chatillon va conèixer Le Pen a la universitat a principis dels anys 1990 i des de llavors és un dels seus col·laboradors més fidels i pròxims. La seva empresa, Riwal, es va convertir en la principal proveïdora de serveis de comunicació per a les campanyes electorals de l'FN.

Una operació en tres etapes i moltes empreses pantalla

El 2012, quan Riwal ja era l'única encarregada de la comunicació del partit, Chatillon i Crochet van treure del país 316.000 euros de l'empresa. Ho van fer en tres etapes força complicades: primer una empresa relacionada amb Riwal i amb l'FN, Unanime France, va crear a Hong Kong una empresa pantalla anomenada Time Dragon.

Aquesta empresa, domiciliada a les Illes Verges britàniques, era al seu torn una filial de Harson Asia Limited, creada i domiciliada per Mossack Fonseca a l'illa de Tortola, una de les illes Verges. En la segona etapa els diners es van fer passar d'Unanime France a una altra societat de Hong Kong, Ever Harvest Garments Limited, fundada pel germà de Nicolas Crochet, Sébastien Crochet.

Per justificar la transferència Ever Harvest va emetre una factura a Unanime per serveis prestats durant les campanyes electorals, factura fictícia perquè els serveis els havia prestat una altra empresa. En la tercera etapa els diners van arribar finalment a la seu de Time Dragon a Singapur a través d'una altra societat, Giift, d'un amic de Chatillon, Pascal Xatart. Un recorregut complexíssim amb l'únic objectiu de dificultar el seguiment de les operacions i dels diners per amagar-los a la hisenda francesa, segons afirma "Le Monde."

Tant Chatillon com Crochet ja estaven sent investigats pel finançament de les campanyes electorals de l'FN del 2012, les presidencials i les legislatives, perquè els jutges van sospitar que Riwal va inflar les factures per cobrar més de l'estat en concepte de despeses de campanya. Ara els documents fets públics arran del cas dels "papers de Panamà" s'afegiran a aquesta investigació.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut