Europa

El fred siberià causa més d'un centenar de morts a l'est d'Europa

L'onada de fred siberià ja ha fet més d'un centenar de morts a l'est d'Europa. La majoria de víctimes mortals han estat a Ucraïna, on més de 60 persones han perdut la vida. Polònia, Bòsnia i Hercegovina i Alemanya són altres països afectats. En alguns, les temperatures baixen per sota dels 30 graus sota zero.

RedaccióActualitzat
A Ucraïna, només en les últimes 24 hores han mort 20 persones i el balanç total supera les 60. La majoria de les víctimes mortals eren gent sense sostre que no han pogut fer front a les gèlides temperatures als carrers. Des que va començar l'onada de fred, més de 700 persones han hagut de ser ingressades per símptomes d'hipotèrmia i congelació.

A Polònia, s'han elevat a 29 els morts a causa de les baixes temperatures, entre les quals dues que han inhalat monòxid de carboni d'una estufa en mal estat.

A Romania ja sumen 22 morts, després que el Ministeri de Sanitat hagi comunicat vuit morts per hipotèrmia en les últimes 24 hores. L'última semana, més de mil persones sense sostre o amb símptomes d'hipotèrmia han estat traslladades a hospitals o centres socials. Les temperatures han arribat a mínimes d'entre 17 i 27 graus sota zero. Milers de vehicles han quedat atrapats a les carreteres tallades per la neu i hi ha desenes de municipis aïllats o sense llum. L'exèrcit ha participat, juntament amb els serveis d'emergència, en el rescat de víctimes.

A Hongria, s'han comptabilitzat quatre persones mortes. Els serveis meteorològics pronostiquen que les temperatures seguiran baixant en els pròxims dies, amb mínimes de fins a 25 graus sota zero i fortes nevades, principalment al sud del país.

A la República Txeca l'onada de fred ha causat la mort de tres persones, totes sense sostre. L'intens fred ha arribat a provocar el trencament de rails a Praga, Bohèmia i Brno, cosa que està causant complicacions al trànsit ferroviari.

Als països bàltics les temperatures s'han situat al voltant dels 30 sota zero. Han mort 4 persones a Lituània.

A Bulgària, s'han produït cinc víctimes mortals. Les autoritats han decidit mantenir l'alerta taronja per les fortes nevades.

Altres països afectats pel fred són Grècia, Alemanya i Bòsnia i Hercegovina. Al país hel·lè, en algunes zones de l'interior, el vent, la neu i les baixes temperatures han obligat a tancar carreteres i escoles. Es preveu que es pugui arribar als 14 graus sota zero.

A Bòsnia i Hercegovina, les temperatures han arribat a sota dels 31 graus negatius. Les grans nevades han deixat gruixos de dos metres. A Sèrbia han mort fins ara sis persones per l'onada de fred i en la veïna Macedònia s'ha comptabilitzat una altra víctima.

I a Alemanya, en grans ciutats com Berlín, s'ha activat el pla de rescat dels "sense sostre". Amb temperatures per sota dels 10 graus negatius, els que ho volen poden anar als refugis que té l'Ajuntament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut