Els agricultors hauran de cultivar amb un model més sostenible
Els agricultors hauran de cultivar amb un model més sostenible

El fred, bo per als arbres fruiters, problemàtic per a les verdures

L'agricultura és un dels sectors més sensibles als canvis de temps

RedaccióActualitzat

Quins són els efectes de les baixes temperatures en els cultius? L'agricultura és un dels sectors més sensibles als canvis de temps.

Quan hi ha canvis de temperatura, els conreus són els més afectats. Sobretot si arriben bruscament. Josep Soms, pagès, ha explicat com es viu al Pla de Grau, al costat de Tordera:

"El problema és quan hi ha una baixada molt forta de temperatures. Per exemple, a la zona on estem nosaltres baixa 6-7º sota zero, s'anomenen glaçades negres, que és que la planta la troben amb poca humitat i quan entra el fred és quan la fa malbé del tot."

A la fruita, el fred li va bé, en canvi, a la verdura, no tant. A l'hivern es planten verdures que s'adapten al fred. Ara és època de cols, enciams de fulla de roure i escaroles. I si se'n vol accelerar el creixement es tapen amb mantes tèrmiques.

Però el fred també té virtuts. Els pagesos admeten que és un bon control de plagues. L'aranya, la mosca blanca o el pugó són algunes de les que desapareixen a l'hivern per les baixes temperatures.

En canvi, hi ha alguns arbres que necessiten fred. Quan hi ha baixes temperatures entre els mesos de novembre i febrer, s'acumula humitat. Des de l'ADV de Terres de Ponent, Maite Torà ens ho explica:

"Les hores de fred són necessàries perquè després a la primavera hi hagi una brotació bona i es pugui fer molta fruita."

Les baixes temperatures també aturen la producció de saba dels arbres i d'aquesta manera es facilita la poda.

Anar al contingut