El Fòrum Econòmic de Davos fa una crida a trobar fórmules noves per impulsar el creixement

L'elit política i econòmica internacional s'ha citat un any més al Fòrum Econòmic Mundial de Davos per debatre com dinamitzar l'economia. Europa, la unió fiscal i l'estabilitat de l'euro estan al centre del debat.

RedaccióActualitzat
L'elit política i econòmica internacional està citada des d'aquest dimecres al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, per debatre com dinamitzar l'economia i superar la crisi. El fundador de les trobades, Klaus Schwab, ha dit a l'acte inaugural que aquesta 43a edició ha de tenir una missió basada en valors i una visió més enllà de la lluita contra la crisi. Així, doncs, la trobada dels dirigents econòmics i financers mundials mirarà de valorar la situació de l'economia mundial des d'una perspectiva més optimista. No serà fàcil, però aquesta edició de Davos es planteja sota el concepte de dinamisme resistent. Amb aquest punt de vista, els organitzadors de la trobada volen plantejar que cal trobar fórmules noves, basades en la innovació i en uns fonaments sòlids i sostenibles, per impulsar el creixement econòmic.

A la seva intervenció, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, ha explicat que la prioritat d'Europa és actualment "el creixement i la creació d'ocupació" i, per aconseguir-ho, Europa ha d'assegurar que les mesures adoptades fins ara "siguin operacionals". Un altre aspecte que ha destacat Lagarde és assolir "una unió fiscal més profunda". La directora de l'FMI ha elogiat els esforços d'alguns països europeus i ha reconegut que "el que han fet en els últims 18 mesos és increïble".

Per al·lusions, el primer ministre italià, Mario Monti, ha recordat que les reformes estructurals que el seu govern va aprovar l'any passat, amb el suport del Parlament, han contribuït a què augmenti la confiança en Itàlia, a la baixada de la prima de risc dels 575 als 260 punts i a que tornin els inversors internacionals. No obstant això, Mario Monti ha reconegut que "Itàlia encara ha de fer moltes coses". El primer ministre italià ha garantit que el seu país "serà un soci actiu d'Europa", en clara referència al primer ministre britànic, David Cameron, que s'ha compromès a consultar els britànics en un referèndum sobre la permanència a la UE si guanya les eleccions del 2015.

El sector financiero internacional ha aprofitat la notorietat de Davos per demanar una regulació diferent, oposant-se a un increment del control. Els riscos sobre le'stabilitat econòmica global es mantenen, però, segons els inversors, són notablement menors a abans.

Davos és una ciudad de l'est de Suïssa de només 12.000 habitants. Des del 1971 s'hi reuneixen anualment líders econòmics, financers, empresarials i polítics de tot el món per debatre les principals amenaces globals.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut