Madrid

El fiscal retira l'acusació a Otegi, que queda absolt en el judici per enaltiment del terrorisme

El periple per traslladar Arnaldo Otegi fins a Madrid ha tingut un desenllaç molt més ràpid. El fiscal de l'Audiència Nacional Fernando Burgos ha retirat l'acusació contra el portaveu de Batasuna per presumpte enaltiment del terrorisme en l'homenatge a l'etarra Olaia Castresana. Això significa l'absolució d'Otegi, perquè en el judici no hi ha cap altra part acusadora. És a dir, que el tribunal ha tancat el procés contra el dirigent abertzale. Inicialment, la fiscalia demanava quinze mesos de presó per a Otegi.

Actualitzat

Otegi ha arribat a l'Audiència Nacional a tres quarts de vuit del vespre després d'un llarg periple marcat pel temporal de neu, la seva detenció i el trasllat fins a Madrid amb un avió de la policia. El dirigent abertzale ha començat a declarar davant del tribunal a un quart de nou i ha acceptat contestar les preguntes del fiscal, cosa que ha fet durant mitja hora. En total, el procés no ha arribat als 60 minuts.

A preguntes de Burgos, Otegi ha negat haver fet apologia d'ETA i ha explicat que durant l'enterrament de Castresana, morta quan manipulava explosius, es va limitar a reivindicar el dret a l'autodeterminació i a reclamar una solució per a Euskadi "en termes democràtics".

Segons ha dit, va mostrar la seva preocupació pel fet que una noia nascuda amb l'Estatut basc vigent hagués dirigit la seva activitat "cap a militàncies que la van portar a circumstàncies tràgiques". En aquest punt, ha deixat clar que no volia "en absolut" elogiar la militància d'una persona en una organització determinada.

Després d'escoltar les explicacions del portaveu abertzale, el fiscal n'ha retirat l'acusació amb l'argument que les paraules d'Otegi al funeral de Castresana van ser "manifestacions de les pròpies conviccions de l'acusat" que "no desborden el que és una opinió, que pot ser deplorable, rebutjable o irritant", però en cap cas delicte. 

Veient l'evolució que tenia el procés, la defensa d'Otegi, Jone Goirizelaia, ha renunciat als cinc testimonis que havia citat i que encara no havien arribat a l'Audiència Nacional. Al final, el jutge Fernando Bermúdez de la Fuente ha comunicat a Otegi que finalitzava el procés.

Aquest judici contra el portaveu de l'esquerra abertzale ha estat la repetició del procés que va tenir lloc el març del 2004 al Tribunal Superior de Justícia del País Basc. Aleshores, Otegi va ser condemnat a quinze mesos de presó, mentre que l'exdiputat de Batasuna Jon Salaberria va aconseguir l'absolució. El Suprem va anul·lar la sentència i va ordenar que el procés es repetís a l'Audiència Nacional, d'on Otegi ha sortit sense càrrecs.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut