Madrid

El fiscal rebaixa a quasi la meitat la seva petició de penes per als 53 acusats en el "macrojudici" contra l'entorn d'ETA

El fiscal de l'Audiència Nacional Enrique Molina ha rebaixat a quasi la meitat la petició total de condemna per als 53 acusats d'integrar els aparells polític, financer i social d'ETA. A més, ha decidit retirar l'acusació per a un d'ells, José Ignacio Uruñuela, membre de la Fundació Joxemi Zumalabe. En canvi, ha augmentat la petició de presó dels 16 als 19 anys per a un altre dels acusats, Isidro Murga. Després de la modificació de les conclusions provisionals, el fiscal rebaixa les penes reclamades, que oscil·laven entre els 10 i els 51 anys de presó, a entre 4 i 19 anys de presó.

Actualitzat
Després de més de 17 mesos de "macrojudici", el més llarg que ha celebrat en la seva història l'Audiència Nacional, el fiscal de l'Audiència Enrique Molina ha modificat les seves conclusions provisionals amb una considerable rebaixa de les penes reclamades i que ara oscil·len entre els 4 i els 19 anys de presó, mentre que a l'inici del judici, el 21 de novembre del 2005, oscil·laven entre els 10 i els 51 anys. Els màxims beneficiats per aquesta modificació han estat, a més d'Uruñuela, al qual se li ha retirat l'acusació, l'exdirigent de KAS Xabier Alegría, per qui abans es demanaven 51 anys de presó, pels 13 actuals. També n'han sortit molt beneficiats l'exmembre de la Mesa Nacional d'HB i expresident del consell d'administració del clausurat diari "Egin", José Luis Elkoro (de 48 a 19) i l'exconseller d'Orain -editora d'"Egin"- Francisco Murga (de 49 a 19).

A més, el fiscal demana que es declarin responsables civils per defraudar més de 1,6 milions d'euros a la Seguretat Social, juntament l'empresa Orain, José Luis Elkoro, Francisco Murga, Isidro Murga -l'únic per a qui augmenta la petició de pena- Jesús María Zalakín (de 48 a 19) i Ignacio José Zapiain (de 16 a 4).

També considera procedent "declarar associacions il·lícites i confirmar la dissolució" de la Koordinadora Abertzale Socialista (KAS), de l'organització Ekin -considerada l'aparell polític d'ETA- i de l'associació europea Xaki, així com el decomís i liquidació del seu patrimoni.

Aquesta causa, instruïda pel jutge Baltasar Garzón, engloba les operacions policials contra KAS i la seva successora Ekin, el diari "Egin", la revista "Ardi Beltza", Xaki, i la Fundació Joxemi Zumalabe per l'anomenada "xarxa de desobediència civil".

A més, es demana que es decretin il·lícites les societats investigades en aquesta causa.
Anar al contingut