José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat (EFE)
José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat (EFE)
Madrid

El fiscal Maza no descarta demanar la detenció del president Puigdemont

Maza es mostra a favor d'endurir les penes per evitar els intents d'independència dins l'estat espanyol

Actualitzat

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, podria considerar demanar la detenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per impedir el referèndum, tot i que també admet que es pot fer després de l'1 d'octubre.

En una entrevista al diari El Mundo, Maza es mostra a favor d'endurir les penes per evitar els intents d'independència dins l'estat espanyol. 

José Manuel Maza defensa que aquestes setmanes l'actuació de la fiscalia ha de ser proporcional, amb l'argument que els sobiranistes busquen precisament una reacció desproporcionada de l'Estat:

"En estos momentos es importante ser proporcional y no llevar a cabo actuaciones en las que sea peor el remedio que la enfermedad".

En aquest context, entén que no s'impedís el míting de començament de campanya a Tarragona, però també alerta que el referèndum pròpiament dit seria el que ha anomenat un "acte executiu nuclear", i al·lega que l'1 d'octubre s'hauria d'actuar amb més energia.

Maza no ha descartat detencions, com ara la del mateix president Puigdemont, si hi ha reiteració delictiva. Quan se li pregunta si pensa a detenir el president de la Generalitat, el fiscal general contesta que es podria considerar:

"Es podria considerar perquè l'objectiu principal és impedir que se celebri un referèndum. Com ho fem? Hi ha diverses coses a considerar, però el tema demanar presó jo no el descarto en absolut. Tampoc dic que s'hagi de fer abans de l'1 d'octubre. Potser hi ha algunes mesures que no són imprescindibles ara i que són més negatives que positives."

El fiscal Maza reconeix que no és possible suspendre el govern de la Generalitat dins de la via penal:

"No podem. Ho hem estudiat, però el criteri de la Secretaria Tècnica és que no cap en el nostre ordenament demanar la suspensió d'un càrrec públic." 

 

Ha admès que si no hi ha violència no hi haurà delicte de sedició, i ha lamentat, de fet, que els anys 90 se suprimís un delicte anomenat sedició impròpia, que es podria aplicar ara sense necessitat que hi hagi episodis de violència:

"El problema és que el 1995 es va suprimir el delicte de sedició impròpia, que era això mateix que està passant ara en intentar retirar de l'estat espanyol una part de la nostra nació sense violència ni actituds tumultuàries. La meva opinió és que això  suposarà que decisions contra la llei tan greus com aquesta quedaran com penes molt lleus. Però és el que hi ha. Aquesta és la llei i jo ni la faig ni la reformo".

El cap dels fiscals també ha explicat que, dels 700 alcaldes investigats, començaran a procedir amb els de més població, perquè es consideren actuacions més greus. I diu que no pot fer excepcions amb cap dels alcaldes signants: "Em trobo amb un possible delicte, al firmar aquest decret, i veig que no ho ha fet un, que ho han fet 700".

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut